Podium
NTR

Componist Theo Verbey (60) overleden

 1. Klassiekchevron right
 2. Componist Theo Verbey (60) overleden

De Nederlandse componist Theo Verbey is op 60-jarige leeftijd overleden. Hij was al een tijd ziek. Vorige week nog kreeg zijn grote orkestwerk After the Great War zijn Nederlandse première bij het Residentie Orkest. Onlangs voltooide hij zijn laatste werk, Ariadne, een opdrachtwerk van het Concertgebouworkest.

Theo Verbey studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Peter Schat en Jan van Vlijmen. Al tijdens zijn studie kreeg hij erkenning voor zijn orkestratie van de Pianosonate van Alban Berg, die meteen werd uitgevoerd door het Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly en later wereldwijd op de lessenaars van orkesten.

Verbey’s muziek is uitgevoerd door alle Nederlandse en vele buitenlandse orkesten en ensembles. Hij was te gast op festivals als de Donaueschinger Musiktage, en zijn muziek werd gespeeld op onder andere het Tanglewood Festival, het Holland Festival en de Biënnale in Venetië.

Hij maakte naam met fijnzinnig geïnstrumenteerde werken. Hij gebruikte bij zijn componeren zogenaamde fractals, getalsverhoudingen die op alle niveau’s in een stuk terugkwamen – maar die techniek was niet te horen in zijn uiterst welluidende, virtuoze muziek. Hij verenigde geraffineerde instrumentatie en hedendaagse expressie in een muzikale taal die in de loop van de tijd steeds tonaler werd.

Fotocredit: Simon van Boxtel

In memoriam in Vrijdagavondconcert

In het komende Vrijdagconcert (25-10) vindt een in memoriam plaats voor Theo Verbey vanaf 21:30 uur. De volgende stukken zullen te horen zijn:

 1. Theo Verbey

  Invitation to a beheading
  Uitvoerenden: Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Claus Peter Flor

 2. Leos Janacek

  Sonate voor piano, "Sonáta 1.X.1905" - compleet (Arr. van Theo Verbey)
  Uitvoerenden: Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Claus Peter Flor

 3. Theo Verbey

  Traurig wie der Tod
  Uitvoerenden: Groot Omroepkoor en Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van James Gaffigan

Het eerste en derde stuk zijn speciaal door Theo Verbey geschreven voor het Vrijdagconcert.

Beluister de werken van Theo Verbey

Zijn grote orkestwerk After the Great War zindert nog na in onze oren. Het werd na de wereldpremière op 30 november 2018 in het Finse Tampere, op 4 oktober in Lodz (Polen), en op 10 en 12 oktober in Amsterdam en Den Haag uitgevoerd (beluister het hieronder). Het Residentie Orkest gaf de Nederlandse première van dit werk.

Beleef de Nederlandse première van After the Great War

Beluister Alliage

Met zijn muziek verenigde Verbey musici en het publiek. Nationaal en internationaal ontving hij een groeiende waardering voor zijn composities, wat resulteerde in talrijke uitvoeringen.

Podium over Theo Verbey

Hans Haffmans sprak 22 oktober met Guido van Oorschot in Podium over Theo Verbey. Aan bod komen o.a. de werken Fractal, Ariadne en meer.

Gesprek met Guido van Oorschot over Theo Verbey

Beluister de Fractal Symphony

Ballades van Theo Verbey

Bandersnatch voor cello en pianola

Concert voor piano en orkest

Beluister Expulsie

Hieronder de eerste volledige uitvoering van 'Expulsie' (1988-1990) is tijdens de Matinee op 24 november met het Asko Ensemble en het Schönberg Ensemble onder leiding van Reinbert de Leeuw. De Volkskrant zei er het volgende over: "Expulsie klinkt - om het eenvoudig te stellen - als een soort van 'maximale' minimal music, want er is een onveranderlijke basispuls, er zijn grondtonige harmonieën, en de textuur is in hoofdzaak verglijdend. Maar die verglijdingen verlopen in hoog tempo, en op allerlei niveau's: de ritmes verkorten en verlengen zich voortdurend, akkoorden waaieren uit en weer in, en gedurige kleurveranderingen leiden tot een kaleidoscopisch filigraanwerk," (via Donemus). En The New York Times: "By far the most substantial piece of the evening was ''Expulsion'' by the Dutch composer Theo Verbey. Like many other composers from the Netherlands, Mr. Verbey obviously appreciates the pulse and clarity of Stravinsky, in combination with the ruder dynamism of popular music as mediated by, again, American minimalists. But his music is unusually intricate and poetic."

Invitation to a beheading door Theo Verbey

Lumen ad finem coniculli

Beluister On colour met Florianne Remme op de cello

In het Avondconcert van 22 oktober sprak Wouter Pleijsier over Theo Verbey en zijn werk On colour. Een mooi ingetogen in memoriam en introductie op dit muziekstuk.

Wouter Pleijsier over Theo Verbey

In de maanden voor zijn overlijden voltooide Theo Verbey zijn laatste werk Ariadne. Op 30 januari 2020 gaat bij het Koninklijk Concertgebouworkest Ariadne in première.

Bronnen: Deuss Music, The New York Times

Ster advertentie
Ster advertentie