Podium
NTR

Muziek met paddo's mogelijk goed tegen depressie

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Muziek met paddo's mogelijk goed tegen depressie

Dat het gebruik van drugs bij het beluisteren van muziek prettig kan zijn, wisten ze al in de jaren 60. Maar wat is precies het effect? Deense onderzoekers testten eerder dit najaar de werking van muziek met psilocybine, een stof die voorkomt in paddo's.

Proefpersonen kregen de stof toegediend en luisterden vervolgens naar de Enigma Variaties van Edward Elgar en Laudate Dominum van Wolfgang Amadeus Mozart. Met gebruik van een internationaal erkende meetmethode werd hun emotionele reactie op de muziek bepaald. Wat bleek: de emoties als gevolg van de muziek waren 60% sterker dan zonder psilocybine.

De wetenschappers pleiten niet voor drugsgebruik in de concertzaal. Ze doen het onderzoek om een betere behandeling te vinden voor psychische aandoeningen als depressie. Psilocybine werd daarin al gebruikt, om emotionele reacties te stimuleren. Nu blijkt dat dat effect versterkt kan worden in combinatie met muziek. Er komt een vervolgonderzoek om uit te vinden wat precies in de hersenen gebeurt.

De gebruikte Enigma Variaties van Elgar bevatten trouwens ook een link met depressie. Een vriend moedigde de componist aan die variaties te schrijven, om de sombere buien te verdrijven waar Elgar last van had. Het hielp. Als dank droeg Elgar de Nimrod variatie aan die vriend op. Het is opbeurende muziek geworden.

Meer informatie over het onderzoek (PDF download)

Ster advertentie
Ster advertentie