Podium
NTR

Dirigent Franz Welser-Möst bezorgd over orkesten VS

  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent Franz Welser-Möst bezorgd over orkesten VS

De internationaal bekende en actieve dirigent Franz Welser-Möst is bezorgd over de toekomst van veel symfonieorkesten in de Verenigde Staten. Dat zegt hij in een interview dat 14 april verscheen in de Frankfurter Allgemeine, een Duitse krant. De Oostenrijker Welser-Möst is chefdirigent van het Cleveland Orchestra, in het noorden van de VS.

Het muziekleven gaat rauwe jaren tegemoet, zegt hij. Er is weinig geld. Welser-Möst vindt dat Amerikaanse orkesten meer aan lokale binding moeten doen. In kleine steden, zoals Cleveland, lukt dat wel. Het publiek voelt zich verbonden met het orkest. Het helpt ook als er een inspirerende dirigent voor staat, zoals Gustavo Dudamel bij de Los Angeles Philharmonic. Maar welke New Yorker geeft er om The Metropolitan Opera? Als de chefdirigent ook nog 3 andere orkesten leidt, en voortdurend reist, kan die band nooit ontstaan.

Verder uit Welser-Möst kritiek op opera- en concertzalen in Europa. Ze roepen hard om steun in de coronaperiode, zegt hij. Maar hoe relevant is het nu echt wat er wordt gepresenteerd? We koersen af op een programmering waarin geld de drijfveer is. Als alleen de 50 meesterwerken nog worden gespeeld, dan is dat erbarmelijk. Aldus Franz Welser-Möst in de Frankfurter Allgemeine.

Lees hier het hele artikel (achter betaalmuur)

Ster advertentie
Ster advertentie