Podium
NTR

Raad voor Cultuur: bijna half miljard extra naar cultuur

  1. Klassiekchevron right
  2. Raad voor Cultuur: bijna half miljard extra naar cultuur

De Raad voor Cultuur vindt dat het rijk structureel 477 miljoen euro meer uit moet trekken voor cultuur, erfgoed, media en bibliotheken. Dat liet het adviesorgaan op 15 april weten in een brief aan informateur Tjeenk Willink.

Die extra investering is volgens de raad nodig om cultuur voor iedereen in Nederland bereikbaar en relevant te maken. Ook kunnen alle werkenden in de cultuursector dan eerlijk worden betaald.

De raad ziet cultuur als één van de sectoren die straks kunnen bijdragen aan het herstel van de maatschappij vanuit de crisis. Cultuurproducties leiden tot economische bedrijvigheid en dragen bij aan verbinding, mentale gezondheid en veerkracht in de maatschappij. Dat mag best wat kosten, vindt de raad. De door de crisis zeer verzwakte sector heeft de steun bovendien hard nodig.

De verdeling moet wel anders. Er moet meer geld naar nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld in muziek en digitale cultuur. Ook zouden amateurkunst en initiatieven buiten de Randstad meer budget moeten krijgen. Dit trouwens zonder te bezuinigen op het overige aanbod.

Lees hier het hele advies

Ster advertentie
Ster advertentie