Podium
NTR

Uitreiking klassieke Edisons in Podium

foto: ANP Kippa
  1. Klassiekchevron right
  2. Uitreiking klassieke Edisons in Podium

Op donderdag 23 december worden in Podium op NPO Radio 4 de winnaars van de Edison Klassiek 2021 bekend gemaakt. De Edison wordt sinds 1960 uitgereikt en geldt als de meest prestigieuze muziekprijs in Nederland. Binnen het genre klassiek zijn er negen categorieën waarin prijzen worden toegekend.

Tussen 16:00 en 19:00 uur klinkt in Podium de muziek van de prijswinnende cd’s. Samen met juryvoorzitter Mischa Spel bespreekt Haffmans de winnaars die zijn gekozen uit meer dan 200 inzendingen. In de studio is ook livemuziek van een van de winnaars en Haffmans zal telefonisch nog een van de andere winnaars verrassen.

Onder de genomineerden bevinden zich naast veel internationale namen ook Nederlandse musici en gezelschappen, waaronder het Busch Trio (Kamermuziek), Cappella Amsterdam (Koor), de Amerikaans-Nederlandse sopraan Katharine Dain en pianist Sam Armstrong (Het Debuut) en de opera Ritratto van componist Willem Jeths (Opera).

Oeuvreprijs voor Han de Vries

Op 5 december kreeg hoboïst Han de Vries de Edison Klassiek Oeuvreprijs 2021 al toegekend. De jury roemde zijn herkenbare en directe speelstijl: vertellend en intelligent van karakter, zoet en rond van toon. En schreef ook: "Toch: als je De Vries probeert te vangen in woorden die een techniek aanduiden, een speelstijl, schamp je langs de essentie."

Ster advertentie
Ster advertentie