Podium
NTR

Musici in stil protest tegen spreekverbod hoornist door New York Philharmonic

foto: The Violin Channelfoto: The Violin Channel
  1. Klassiekchevron right
  2. Musici in stil protest tegen spreekverbod hoornist door New York Philharmonic

Musici demonstreerden op 20 mei 2024 tegen het New York Philharmonic Orchestra in de vorm van een stil protest. Dat meldt The Violin Channel. De demonstranten eisten dat het orkest afziet van het spreekverbod dat hoornist Cara Kizer al jaren heeft rondom geruchten over seksueel misbruik binnen het orkest. Het orkest heeft juist beloofd transparanter te zijn, een spreekverbod druist daar tegenin, vinden de actievoerders. Ook in vergelijkbare zaken zou het orkest nooit zo'n verbod op moeten leggen.

Het protest tegen het spreekverbod is georganiseerd door violist Lara St. John en hoboïst Katherine Needleman. Samen met een groep musici protesteerden zij voor het Lincoln Centre in New York. Ze eisten dat het New York Philharmonic het spreekverbod op Kizer intrekt. Een steunende petitie leverde meer dan 6000 handtekeningen op. In een open brief schreven muzikanten: "Het New York Philharmonic beweert te werken aan meer transparantie. Het gebruik van spreekverboden staat daar in daad recht tegenover."

De zaak waar het bij hoornist Cara Kizer om gaat, zou zich in 2010 hebben afgespeeld. Kizer zou gedrogeerd en verkracht zijn geweest door twee collega's uit haar sectie. Kizer tekende in 2012 een schikkingsovereenkomst voor ze het orkest verliet. Het spreekverbod rondom de zaak zou daar onderdeel van zijn. In het voorjaar van 2024 kwamen deze gebeurtenissen opnieuw aan het licht, toen Kizer toch haar verhaal deed aan journalist Sammy Sussman voor een artikel in Vulture.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie