Podium
NTR

Elk hart reageert anders op muziek

  1. Klassiekchevron right
  2. Elk hart reageert anders op muziek

Hoe mooi zou dat zijn: je bent hartpatiënt en je moet muziek luisteren op doktersrecept. Het wetenschappelijk platform van de European Society of Cardiology presenteerde vorige week de resultaten van een studie naar muzikale triggers op het hart. Een eerste stap naar gepersonaliseerde muzikale recepten.

‘We hebben de respons van het hart gemeten op muziek, en kwamen erachter dat wat kalmerend voor de een is, juist stressvol is voor de ander’, zegt een van de onderzoekers.

Er is eerder onderzoek gedaan naar de effecten van muziek op het hart. Maar in dit onderzoek kon zeer precies worden gemeten: alle proefpersonen droegen een pacemaker terwijl ze luisterden naar een pianoconcert. Bij 24 punten in de partituur waar sprake was van een verandering – een tempowisseling of een plotselinge verandering in dynamiek – werd gemeten hoe het hart reageerde.

Het onderzoek kan nuttig zijn in de begeleiding van milde hartklachten. Het onderzoek wordt op dit moment herhaald met een grotere controlegroep.

Ster advertentie
Ster advertentie