Podium
NTR

Masterclass van violist Pinchas Zukerman offline gehaald

  1. Klassiekchevron right
  2. Masterclass van violist Pinchas Zukerman offline gehaald

Afgelopen vrijdag gaf violist Pinchas Zukerman een online masterclass aan studenten van Juilliard School of Music in New York. De school heeft de masterclass nu van de website gehaald, omdat Zukerman aanstootgevende culturele stereotyperingen gebruikt heeft in zijn masterclass.

De masterclass van Zukerman was onderdeel van vioolsymposium. Twee zussen uit New York speelden de Duo Concertante van Louis Spohr voor Zukerman, die zei: “Het is bijna té perfect en dat bedoel ik als een compliment.” De zussen – Amerikaans/Japans – moesten volgens Zukerman meer letten op de frasering, meer plezier tonen in hun spel en hun instrumenten meer laten zingen. “Maar in Korea of Japan zingen ze niet,” aldus Zukerman. Als voorbeeld zong hij op een manier die als stereotype Aziatisch wordt gezien en dat had hij niet moeten doen.
De masterclass is inmiddels offline gehaald en Pinchas Zukerman heeft zijn excuses aangeboden. Hij zegt: “Ik probeerde iets te communiceren met deze twee jonge talenten, maar de woorden die ik heb gebruikt waren cultureel gezien ongevoelig. Ik schrijf de twee musici een persoonlijke brief, waarin ik mijn excuses maak. Ik heb ervan geleerd en zal het niet weer laten gebeuren.”

Pianist Menahem Pressler heeft de masterclass afgelopen vrijdag live gevolgd en vindt het fijn dat Juilliard dit standpunt inneemt. Hij hoopt dat de twee zussen dit voorval snel achter zich kunnen laten.

Foto Pinchas Zukerman met Hillery Hahn: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie