Podium
NTR

Is dirigentschap te koop?

foto: mandlephil.com
  1. Klassiekchevron right
  2. Is dirigentschap te koop?

In juni 2025 trok een uitzonderlijk initiatief wereldwijd de aandacht: de 78-jarige techondernemer en filantroop Mandle Cheung betaalde bijna $400.000 (omgerekend ongeveer €335.000) om het Toronto Symphony Orchestra te mogen dirigeren in Mahler’s Tweede Symfonie.

De droom van een amateur

Cheung leerde zichzelf dirigeren aan de hand van YouTube-opnames en privélessen. In 2018 richtte hij zijn eigen Mandle Philharmonic Orchestra op, en werkte sindsdien toe naar wat hij zijn “Mount Everest” noemde: het dirigeren van Mahlers monumentale Resurrection-symfonie.

Twee jaar lang bereidde hij zich voor, en werkte in de weken voorafgaand aan het concert intensief met het orkest en koor. Bij sommige orkestleden riep dit wrevel op. Een violist van het TSO schreef online: “Het is lastig als iemand zonder ervaring je dan ineens gaat dirigeren... We hebben uiteindelijk zelf het concert overeind gehouden.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gilbert Kaplan

Cheung treedt in de voetsporen van onder anderen Gilbert Kaplan, de Wall Street-miljonair die in de jaren tachtig wereldwijde Mahler-uitvoeringen leidde. Ook hij financierde zijn eigen concerten, waaronder met het Wiener Philharmoniker. Het NRC schreef er destijds dit artikel over: Gilbert E. Kaplan Miljonair-dirigent van één werk - NRC

Andere systemen, andere keuzes

De praktijk van een betalende dirigent roept in Nederland al snel weerstand op, maar in Noord-Amerika gelden andere spelregels. In tegenstelling tot het Nederlandse cultuurstelsel, waar overheids­subsidies een stevige basis vormen voor orkesten, zijn Amerikaanse ensembles grotendeels afhankelijk van particuliere giften en sponsordeals.

Is dirigentschap te koop?

Podium legde de kwestie voor aan een woordvoerder van het Concertgebouworkest:

"Ieder orkest moet hierin zelf een afweging maken, maar we zouden het niet passend vinden om iets dergelijks te doen. Bij partnerships kijken we altijd naar wat passend is voor alle partijen, en hoe we elkaar kunnen versterken. Daarbij gaat het om maatwerk - nooit alleen om geld.”

"Daarnaast is spelen in een toporkest, en het dirigeren daarvan, een professioneel ambacht op het hoogste niveau. Daar willen we altijd met respect mee omgaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie