Podium
NTR

PODCAST: Kirill Kondrashin in de NTR ZaterdagMatinee

  1. Klassiekchevron right
  2. PODCAST: Kirill Kondrashin in de NTR ZaterdagMatinee

Luister naar de podcast Markante Maestro's, over de twee optredens die dirigent Kirill Kondrashin verzorgde in de Matinee op de Vrije Zaterdag.

#4 - Markante Maestro's - Kirill Kondrashin - Sterren van de ZaterdagMatinee

Jan Zekveld werd in 1983 artistiek leider van de Matinee op de Vrije Zaterdag, zoals de NTR ZaterdagMatinee (toen nog een VARA-programma) in die tijd nog heette. De twee Matinee-optredens van de Russische dirigent Kirill Kondrashin (in 1975 met het Concertgebouworkest, en in 1981 met het NDR Sinfonieorchester) kwamen dus nog niet uit zijn koker. Maar hij was er wel bij, en maakte in 1981 mee wat geen enkele programmeur ooit zal willen meemaken.

De Sovjet-Russische Kondrashin, die 1978 in Nederland politiek asiel had aangevraagd, viel op 7 maart 1981 op het allerlaatste moment in voor zijn collega Klaus Tennstedt. De dag ervoor was hij in Nederland teruggekeerd van een Amerika-tournee. Het deel na de pauze, Mahlers Eerste symfonie, nam hij over na slechts één kleine repetitie.

Diezelfde avond werd Kondrashin onwel, en overleed hij: een van de allergrootsten uit de Russische dirigeerschool. Beluister in deze podcast het aangrijpende verhaal dat Jan Zekveld, een groot bewonderaar, vertelt over dit allerlaatste optreden. Aan het slot klinkt Kondrashins wonderbaarlijk mooie uitvoering van Mahler-I.

Luister naar de podcastserie Markante Maestro's

Ster advertentie
Ster advertentie