Podium
NTR

Schadevergoeding voor door de Nazi’s gestolen viool

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Schadevergoeding voor door de Nazi’s gestolen viool

Je hoort wel vaker van roofkunst uit de Tweede Wereldoorlog. Als de Joodse eigenaren werden gearresteerd, kwamen hun eigendommen automatisch in het bezit van de Nationaalsocialisten.

Dit gebeurde ook bij muziekhandelaar Felix Hildesheimer. Op grond van zijn Joodse afkomst, verloor hij al zijn bezittingen, inclusief een bijzondere Guarneri-viool. Het instrument is in 1706 gebouwd door Giuseppe Guarneri, de vader van de beroemde Guarneri del Gesù.

In 2010 kwam het instrument in beheer van de Franz Hofman en Sophie Hagemann Stichting. Omdat een paar jaar geleden de herkomst van de viool niet met zekerheid kon worden vastgesteld, stemde de stichting ermee in 100.000 euro aan de erven Hildesheimer te betalen, maar dat deden ze niet. Na een rechtszaak trad het bestuur af en onder het nieuwe bestuur is een nieuw onderzoek ingesteld naar de vergoedingswaarde van de viool. De commissie voor Nazi-roofgoederen eist dat de stichting nu een schadevergoeding van 285.000 euro aan de familie Hildesheimer betaalt. Naar verluidt is het geld al door de Stichting vrij gemaakt en wordt het bedrag binnenkort aan de erfgenamen overgemaakt.


Ster advertentie
Ster advertentie