Podium
NTR

Nieuw centrum voor nalatenschap Nikolaus Harnoncourt

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Nieuw centrum voor nalatenschap Nikolaus Harnoncourt

Manuscripten, partituren, foto's... materiaal dat vertelt over het leven en werk van dirigent Nikolaus Harnoncourt is nu bijeengebracht in Linz.

De Oostenrijkse dirigent Nikolaus Harnoncourt werd vooral bekend met zijn pogingen muziek op een authentieke manier uit te voeren. Hij richtte er in 1953 zelfs een eigen ensemble voor op: Concentus Musicus Wien. Maar hij stond ook voor grote orkesten wereldwijd, zoals het Concertgebouworkest, met repertoire dat eeuwen omspande: van Claudio Monteverdi, via Wolfgang Amadeus Mozart naar Alban Berg. Hij bleef actief tot vlak voor zijn dood in 2016.

Het Nicolaus Harnoncourt Centrum

Documenten uit zijn leven en lange muzikale loopbaan worden nu verzameld op één plek, in de Oostenrijkse stad Linz. In dit nieuwe Nicolaus Harnoncourt Centrum komt zo'n 50 meter aan archiefkasten vol bladmuziek te staan. Ook zullen er foto's, video's en essays worden bewaard, net als zijn lesmateriaal en lezingen, want Harnoncourt werkte ook als universitair docent. De familie van de dirigent heeft deze nalatenschap in digitale vorm aangeboden en alle niet-commerciële rechten overgedragen.

Het centrum is onderdeel van de Anton Bruckner Universiteit in de stad. Het materiaal komt beschikbaar voor wetenschappelijke studie. Of ook het publiek toegang krijgt, is niet bekend.

Ster advertentie
Ster advertentie