Podium
NTR

Pianist en componist Tony Roe ontvangt Boy Edgarprijs 2024

foto: Floris Kok
  1. Klassiekchevron right
  2. Pianist en componist Tony Roe ontvangt Boy Edgarprijs 2024

"Tony Roe brengt een unieke mix van jazz en technologie."

Jazzpianist, componist en bandleider Tony Roe is de winnaar van de Boy Edgarprijs 2024. Dat is de belangrijkste prijs in de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een uitvoerend musicus die op bijzondere manier bijdraagt aan het genre.

De jury ziet de 45-jarige pianist als een vernieuwer binnen de jazz- en geïmproviseerde muziek en schrijft: "Tony Roe brengt een unieke mix van jazz en technologie, hij werkt genre-overstijgend en geeft publieksbeleving een nieuwe dimensie."

Klassieke muziek

Tony Roe studeerde in 2009 af op jazz aan het conservatorium van Amsterdam, maar zijn eerste (klassieke) pianolessen kreeg hij van Rian de Waal aan het Haagse conservatorium. Hij speelde ook in de ‘serieuze muziekwereld’ met klassieke ensembles als het AskoSchonberg. Ook deed Roe mee aan de uitvoering van De Materie van Louis Andriessen, onder leiding van Reinbert de Leeuw.

Zijn belangstelling ging toch meer uit naar jazz, en vooral het experimenteren met elektronica. Al snel formeerde Roe zijn eigen band: Tin Men & the Telephone. In zijn muziek combineert hij klassiek, jazz en hiphop en maakt hij gebruik van nieuwsberichten en spraaksamples.

De prijs

De prijs wordt in december 2024 uitgereikt en is genoemd naar de Nederlands jazzdirigent, pianist en trompettist Boy Edgar (1915-1980). Onderdeel van de prijs is een bronzen wisselsculptuur van Jan Wolkers en een geldbedrag van € 25.000,-. Eerdere winnaars van de Boy Edgarprijs waren onder anderen Ronald Snijders, Martin Fondse, Yuri Honing en Eric Vloeimans.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie