Podium
NTR

Fabio Luisi: chef-dirigent in Tokyo

  1. Klassiekchevron right
  2. Fabio Luisi: chef-dirigent in Tokyo

De Italiaanse dirigent Fabio Luisi wordt met ingang van september 2022 chef-dirigent van het NHK Symfonieorkest in Tokyo. Hij heeft een contract voor 3 jaar getekend bij het Japanse orkest. In 2001 dirigeerde Fabio Luisi daar voor het eerst en dat mondde meteen uit in een vruchtbare samenwerking. Luisi was daarna regelmatig te gast bij het orkest.

Zowel Luisi als het NHK Symfonie Orkest kijken uit naar de samenwerking – die eigenlijk al eerder begint. In december dirigeert Luisi het orkest in de 9e Symfonie van Beethoven. Luisi volgt Paavo Järvi op, die vanaf 2015 de functie bekleedde.

Fabio Luisi dirigeert orkesten overal ter wereld, waar onder het Philadelphia Orchestra, de London Symphony Orchestra en het Concertgebouworkest. Hij is tevens chef bij het Dallas Symphony Orchestra (hij volgde daar Jaap van Zweden op) en bij het Deens Nationaal Symfonieorkest.

Nog meer nieuws over Fabio Luisi

Hij gaat namelijk met het Deens Nationaal Symfonieorkest alle symfonieën van Carl Nielsen opnemen. In de afgelopen jaren hebben Luisi en het Deense orkest de symfonieën uitgevoerd en nu is het tijd de symfonieën op te nemen. Luisi zegt: “Het ontdekken van de symfonieën met het Deens Nationaal Symfonieorkest voelt bijna als een liefdesrelatie. Hoe meer ik met de symfonieën bekend werd, hoe meer ik erdoor gefascineerd werd. Deze benadering voegt een extra dimensie toe aan de sterke band die het orkest heeft met de muziek van Nielsen.” De eerste cd van deze Nielsen-cyclus verschijnt volgend jaar.

Foto: Pietro Paolini

Ster advertentie
Ster advertentie