Podium
NTR

Luister naar de podcast: Stravinsky - Oren van een vos

  1. Klassiekchevron right
  2. Luister naar de podcast: Stravinsky - Oren van een vos

Op 17 juni 1882 werd de Russische componist Igor Stravinsky (1882 - 1971) werd geboren. In 2021, naar aanleiding van de vijftigste sterfdag van de componist, maakte de NTR de podcast Igor Stravinsky - Oren van een vos, over het leven en werk van Stravinsky.

De podcast gaat over het caleidoscopische oeuvre van Igor Stravinsky – de componist die zichzelf telkens opnieuw uitvindt. Wat zijn de hoogtepunten? Hoe krijgt hij het voor elkaar om telkens als zichzelf te klinken? Presentator Hans Haffmans en redacteur Bas Hagemeijer proberen deze vragen in vijf afleveringen te beantwoorden door in gesprek te gaan met musici en onderzoekers die zich hebben verdiept in de muziek van Stravinsky: violist Liza Ferschtman, dirigenten Jurjen Hempel en Daniel Reuss, schrijver en componist Elmer Schönberger en slavist Sjeng Scheijen.

Aflevering 1: Vuurwerk

#1 - Vuurwerk - Igor Stravinsky – Oren van een vos

Igor Stravinsky trekt de aandacht met een kort maar spetterend stuk voor orkest – Vuurwerk – en beleeft zijn doorbraak bij de Ballets Russes van Sergej Diaghilev met de balletten De Vuurvogel, Petroesjka en Le Sacre du Printemps.

Aflevering 2: Dans

#2 - Dans - Igor Stravinsky – Oren van een vos

Luister naar het verhaal over de lawaaiige première van Le Sacre du Printemps en over balletten die Stravinsky later zou componeren: Les Noces, Apollo en Orpheus.

Aflevering 3: Klank en Uitklank

#3 - Klank en uitklank - Igor Stravinsky – Oren van een vos

Deze aflevering gaat dieper in op het uitvoeren van Stravinsky's muziek en het beluisteren ervan. En over Stravinsky als pianist en dirigent van zijn eigen werk.

Aflevering 4: Goede foute accenten

#4 - Goede foute accenten - Igor Stravinsky – Oren van een vos

Hoe Russisch was de kosmopoliet Stravinsky eigenlijk? En hoe gaat hij om met tekst in zijn muziek?

Aflevering 5: De laatste klokken

#5 - De laatste klokken - Igor Stravinsky – Oren van een vos

Deze laatste aflevering gaat over de laatste levensfase van Stravinsky: Over religieuze muziek, zijn tijd in de Verenigde Staten en zijn late werken.

Ster advertentie
Ster advertentie