Podium
NTR

Recensies Martha Argerich in Rotterdam

foto: Martha Argerich / AFPfoto: Martha Argerich / AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Recensies Martha Argerich in Rotterdam

Vorige week speelde meesterpianist Martha Argerich tweemaal in De Doelen in Rotterdam. Op het programma het Pianoconcert in G van Maurice Ravel. Een bijzonder concert, waar het Avonconcert bij was! De recensies zijn lovend.

Quote

Na flitsend passagewerk vlinderde Argerich met veel beheersing en gevoel door haar verbluffend mooie quasi-cadens, met magische fluitachtige trillers. [...] De opening van Ravels Adagio hield Argerich klein zonder dat het fragiel werd, en in de tweede helft diende ze de spookachtige dissonanten koel op. Voor ze Shani de finale liet inzetten kuchte ze even in haar zakdoek, maar daarna was het een en al blakende levenslust, met speelse machientjes en dartele arabesken die uit de vleugel buitelden, alles even nauwkeurig, vitaal en onwaarschijnlijk verfijnd. Shani en het orkest begeleidden uitstekend. Als toegift speelden Argerich en Shani vierhandig nog het derde deel uit Ravels Ma mère l’oye.

Joep Stapel - NRC
Quote

Al meteen als ze losbarst in mechanische, parelende vingeroefeningen, toont Argerich zich een natuurkracht. Als iemand die dit concerto al decennialang volledig bewoont, is ze niet bang flink met het meubilair te slepen. Ze brengt Ravels jazzdeuntjes met nét wat schmierend rubato, en in de cadens vertraagt en versnelt ze trillers zodat ze nu weer als een waas, dan weer fel staccato klinken. Zo onderscheidt ze zich niet alleen van haar eigen uitvoeringen van dit werk, maar ook van de 'nettere', preciezere uitvoeringen van anderen. In het fijn bedeesd gebrachte tweede deel merk je dat haar klank net zozeer voeten- als handenwerk is. Ze laat geen van beide pedalen ook maar een moment onberoerd, waarmee ze een glasheldere frasering afwisselt met vreemde nagalmeffecten. Trouw aan haar reputatie kiest ze, zelfs in haar geijkte repertoire, niet voor het gebaande pad.

Rick van Veldhuizen - De Volkskrant
Quote

Na de Tweede Symfonie van Willem Pijper speelde Martha Argerich het Pianoconcert in G van Ravel zoals alleen zij dat kan. De bijna 82-jarige coryfee zat licht hoestend achter de vleugel, maar de mix van poëzie en kracht in haar handen was in dit stuk nog steeds hors concours. Als toegift speelde zij samen met Shani Ravels Laideronnette, dat wonderbaarlijk goed aansloot op het pianoconcert ervoor. En wat een geluk voor ons dat Argerich zo goed bevriend is met Shani.

Peter van der Lint - Trouw

Beluister hier het Avondconcert met Martha Argerich en het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Lahav Shani.

Concert - Martha Argerich speelt Ravel

Concert - Martha Argerich speelt Ravel

Ster advertentie
Ster advertentie