Podium
NTR

Provincies willen betere spreiding subsidies podiumkunsten

  1. Klassiekchevron right
  2. Provincies willen betere spreiding subsidies podiumkunsten

Er gaat te weinig subsidiegeld voor podiumkunsten naar initiatieven buiten de Randstad. Dat schrijven de gedeputeerden Cultuur van negen provincies op 20 augustus in de Volkskrant. Het gaat om Limburg, Brabant, Zeeland, Flevoland, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen.

Het Fonds Podiumkunsten maakte begin augustus bekend welke instellingen een meerjarige subsidie krijgen. Bijna 80% van het geld gaat naar de Randstad, vooral naar de vier grote steden. “Muziek- en theatergroepen in de regio hebben het nakijken”, vinden de gedeputeerden.

Het Fonds erkent dat geografische spreiding niet het belangrijkste uitgangspunt is. Er wordt vooral gekeken naar artistieke eigenheid, al wordt bij festivals wel nadrukkelijk gelet op de lokale functie. Bovendien komt het overgrote deel van de aanvragen uit de vier grote steden. Veel gehonoreerde gezelschappen uit de Randstand treden wel op in heel Nederland.

“Die verdediging houdt geen stand”, schrijven de kritische provincies: “Die gezelschappen spelen bijvoorbeeld amper in provincies als Flevoland en Zeeland.

De gedeputeerden beraden zich op verdere stappen, zo meldt de Volkskrant.

Reactie Fonds Podiumkunsten mbt spreiding

Ster advertentie
Ster advertentie