Podium
NTR

Altviolist Ron Ephrat overleden

foto: Guido Pijper / Flickrfoto: Guido Pijper / Flickr
  1. Klassiekchevron right
  2. Altviolist Ron Ephrat overleden

Afgelopen woensdag is altviolist Ron Ephrat overleden. Hij was van 1983 tot 2011 solo-altist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

De Israëlische Ron Ephrat maakte ’70 de oversteek naar Europa en na wat omzwervingen bij verschillende orkesten, kwam hij terecht bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daar voerde hij bijna 30 jaar de altvioolgroep aan. Het publiek leerde hem kennen als een kleurrijk en hartstochtelijk musicus.

Anne Huser, mede-aanvoerder die jarenlang een lessenaar met hem deelde, vertelt: “Een man met een karakter. Je kon hem niet intomen, hij ging er altijd honderd procent voor, in alles wat hij deed. Ach, ik zal hem missen. Maar zijn aantekeningen staan nog steeds in de partijen, ik zie elke keer weer wat hij opschreef aan aanwijzingen en vingerzettingen. Dat zijn dingen die blijven.”

Naast zijn werk bij het orkest, gaf Ephrat ook les aan de conservatoria van Rotterdam en Den Haag. Hij was tevens een veelgevraagd gastspeler op festivals wereldwijd. Bovendien speelde hij in diverse kamermuziekensembles, waaronder het Nederlands Strijktrio.

Twee weken voor zijn overlijden bracht chef-dirigent Lahav Shani een bezoek aan Ron Ephrat. Daar vertelde Ephrat dat hij steeds moest denken aan de muziek van Johannes Brahms – met name zijn 2e symfonie, dat zijn lievelingsstuk was. Met hulp van de Stichting Laatste Ambulance Wens werd Ron Ephrat twee dagen later naar de Doelen gehaald, waar het orkest speciaal voor hem nog één keer de Tweede Symfonie van Brahms speelde.

Ster advertentie
Ster advertentie