Podium
NTR

Dirigent Teodor Currentzis stopt in Perm

  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent Teodor Currentzis stopt in Perm

De geruchten waren er al de afgelopen weken, maar nu is het officieel: dirigent Teodor Currentzis stopt als artistiek directeur van het operahuis van Perm, een stad in de Oeral in Rusland. Bij zijn vertrek neemt hij meteen zijn twee ensembles mee: MusicAeterna orkest en koor.

Currentzis, Griek van geboorte, had die ensembles opgericht in 2004, in het Russische Novosibirsk. Op verzoek van de gouveneur van Perm verhuisde hij in 2011 naar de Oeral. Zijn musici werden de vaste begeleiders van de opera’s in Perm.

Daar komt dus nu een eind aan. Waarom is niet duidelijk. Mogelijk is er geldtekort in Perm. Of is Currentzis de censuur van de Russische overheid beu. MusicAeterna orkest en koor worden nu zelfstandige ensembles, met een eigen programmering. Currentzis blijft nog wel artistiek leider van het Diaghilev Festival in Perm.

Currentzis is bekend om zijn onalledaagse opvattingen over dirigeren. Zo verlaat hij soms de bok om vanuit het orkest zijn musici te leiden. En hij heeft een hekel aan wat hij 'braaf musiceren' noemt.

Ster advertentie
Ster advertentie