Podium
NTR

Vrouwen in klassieke muziek steeds zichtbaarder

foto: Eduardus Lee
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrouwen in klassieke muziek steeds zichtbaarder

Vrouwelijke componisten en vrouwelijke dirigenten zijn in opmars: dat is de conclusie van het Britse online muziekmagazine Bachtrack.

Groot nieuws in de door mannen gedomineerde klassiekemuziekwereld: uit het jaarlijkse muziekoverzicht van Bachtrack blijkt dat bijna de helft van de levende klassieke componisten vrouw is. Dat is nogal een verschil ten opzichte van eerdere jaren. In 2013 stond er nog geen enkele vrouw in de top 200 van levende componisten. In 2019 was dat er nog maar één. En in 2022 staan er al 9 vrouwen in de top 20. Een heuse opmars dus.

Karina Canellakis

Een andere groeispurt betreft vrouwelijke dirigenten: ook daar is een toename te zien. In de top 100 van drukst bezette dirigenten worden nu 12 vrouwen vermeld, waaronder 'onze' Karina Canellakis, chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. In 2013 stond er nog maar één vrouw in de hele lijst.

Jonge kunstenaars

Niet alleen vrouwen worden steeds zichtbaarder in de klassieke muziek, ook jonge kunstenaars weten de statistieken te halen. Het onderzoek wijst uit dat de gemiddelde leeftijd van de drukst bezette dirigenten is gedaald van 61 jaar (in 2010) naar 46 jaar (in 2022).

Meer statistieken? Lees alles over de meest uitgevoerde componisten, muziekstukken, opera's en de meest gevraagde musici van 2022:

Naar het onderzoek van Bachtrack

Gerelateerde podcast

Muziek is een vrouwelijk woord

Muziek is een vrouwelijk woord

Ster advertentie
Ster advertentie