Podium
NTR

Cellist Ella van Poucke afgewezen voor Nederlandse Muziekprijs

foto: Challenge Records
  1. Klassiekchevron right
  2. Cellist Ella van Poucke afgewezen voor Nederlandse Muziekprijs

Cellist Ella van Poucke heeft in de Volkskrant een boekje opengedaan over het traject rondom toekenning van de Nederlandse Muziekprijs. Een prijs die ze niet krijgt, maar waar ze wel sinds 2018 naartoe leeft. Het Fonds Podiumkunsten, dat de prijs financiert, komt met een onderzoek.

Van Poucke zit sinds 2018 in dit traject dat te vergelijken is met een promotie in de wetenschap. Bij aanvang worden doelen geformuleerd en plannen gemaakt waarna de musicus met een coach kan werken aan haar of zijn ontwikkeling. Het traject wordt financieel ondersteund door het Fonds Podiumkunsten. Na een jaar of drie mondt dat uit in een prijs en een feestelijk concert. Maar voor Ella van Poucke verliep het anders.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In bovenstaande video speelt Ella van Poucke samen met haar broer Nicolas een deel uit Cellosonate nr.4 van Beethoven.

Eind november werd Van Poucke uitgenodigd voor een eindgesprek met juryvoorzitter Ad ’s-Gravesande. Hij maakte haar duidelijk dat ze de prijs niet zou ontvangen. De celliste is vooral boos op de manier waarop de juryvoorzitter haar behandelde: "Ik ben nog nooit zo kleinerend en sadistisch toegesproken." De juryvoorzitter heeft andere herinneringen aan het gesprek: "De commissie heeft veel respect voor Ella en vindt haar buitengewoon getalenteerd. Over onze motieven zullen we geen mededelingen doen."

Ster advertentie
Ster advertentie