Podium
NTR

Struinen op El Rastro voor koninklijke pianoforte

foto: Ayuntamiento de Valladolid
  1. Klassiekchevron right
  2. Struinen op El Rastro voor koninklijke pianoforte

De pianoforte van de vroegere Spaanse koning Karel IV wordt gerestaureerd. De Spaanse krant El País doet uitvoerig verslag van dat proces. Daarin volgen we restaurateur Victor Javier Martínez in zijn zoektocht naar historisch materiaal uit de 18de eeuw, dat - gelukkig maar - niet meer nieuw te koop is.

Want wat doe je als je voor een historische restauratie ivoor, oud perkament, schildpad, en walvisbaleinen nodig hebt, in tijden dat wij met recht niet meer op olifanten of walvissen jagen? Nou, dan word je heel creatief. Victor Javier Martinez struint er regelmatig de Spaanse rommelmarkten voor af; op jacht naar antieke snuisterijen waarin het materiaal van oudsher verwerkt zit. "We kunnen het niet meer kopen, en dus moeten we het hergebruiken en verzamelen uit kleine sieraden en gedecoreerde doosjes, die je op plekken als deze tegenkomt".

Oud speelgoed

Een scherp oog heeft hij er inmiddels voor ontwikkeld. "Gelukkig jagen we niet meer op walvissen", vertelt hij, "maar de baleinen vind je nog wel terug in allerhande objecten: in antiek speelgoed, in oude paraplu's en parasols en in oude korsetten."

Is dat nou nodig?

Die baleinen maken deel uit van het dempingsmechaniek dat zorgt voor de karakteristieke aanslag en klank van de pianoforte. Is dat omstreden materiaal nou echt nodig, of zou het ook anders kunnen? "Zoals het instrument zelf een historisch document is, is de klank dat ook", zegt Martínez. Door zijn vondsten op deze manier te hergebruiken, wordt een restauratie met honderd procent origineel materiaal mogelijk, en daarmee wordt ook de klank zoals die eeuwen geleden moet zijn geweest hersteld.

Martínez toont trots de binnenkant van de koninklijke pianoforte vanuit het Palacio Real. "Kijk, hier zien jullie de kleine originele stukjes perkament, precies gelijk aan de perkamenten lampenkap die we net op de rommelmarkt op de kop hebben getikt!" Dat de oplossing soms uit creatieve hoek komt, geeft Martínez veel voldoening.

Restauraties in Nederland

In Nederland legt Edwin Beunk zich toe op historische restauraties. Het meest bijzondere dat hij ooit heeft moeten vinden voor een restauratie is toch wel de walvisbaard, vertelde hij aan Podium. Eerder was Hans Haffmans in zijn atelier te gast.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie