Podium
NTR

Ralph van Raat over overleden pianist/componist Frederic Rzewski

  1. Klassiekchevron right
  2. Ralph van Raat over overleden pianist/componist Frederic Rzewski

De Amerikaanse avant-garde pianist en componist Frederic Rzewski is zaterdag 26 juni overleden. Rzewski studeerde eerst in Amerika en reisde daarna naar Italië om zijn studie voort te zetten bij Luigi Dallapiccola. Hij werkte in Europa samen met onder meer Bruno Maderna en Karl-Heinz Stockhausen. Later zou hij zeggen: “Mijn reis naar Europa heeft mij geholpen mijn muzikale identiteit vast te stellen.”

Zijn doorbraak als uitvoerend musicus kwam toen hij het Klavierstück X van Stockhausen in wereldpremière bracht. Als componist was hij geïnteresseerd in de mogelijkheden van elektronische muziek. In 1966 was hij één van de oprichters van de groep Musica Elettronica Viva, waarmee hij experimenteerde met elektronische muziek en improvisatie.

Rzewski laat zich vaak inspireren door politieke en sociale kwesties. Zijn North American Ballads uit 1978-1979 zijn gebaseerd op traditionele volksliederen, die maatschappelijke thema’s behandelen.

Ook in The people united will never be defeated! uit 1975 staat een politieke kwestie centraal. Drie maanden voor de dood van de Chileense president Allende, hoorde componist Sergio Ortega een straatzanger de zin “El pueblo unido jamás será vencido!” roepen. Daar maakte hij een lied van, dat voor Frederic Rzewski als uitgangspunt diende voor zijn 36 variaties voor piano met de titel The people united will never be defeated!. Dit stuk wordt wel gezien als twintigste-eeuwse reactie op de Diabelli-variaties van Beethoven.

In Nederland is pianist Ralph van Raat een belangrijk pleitbezorger van Rzewski’s muziek. Hij nam een aantal cd’s op met werken van Rzewski. Rzewski schreef voor Ralph van Raat en Ensemble Lunapark het stuk Hard Cuts.

Met Hans Haffmans haalde Van Raat in Podium herinneringen op aan een bijzondere klankkunstenaar. Luister hieronder naar het interview.

Gesprek Ralph van Raat over Frederic RzewskiFrederic Rzewski is 83 jaar geworden.
Ster advertentie
Ster advertentie