Podium
NTR

Cultuursector wil regie van kabinet

  1. Klassiekchevron right
  2. Cultuursector wil regie van kabinet

Landelijke regels voor theater- en concertbezoek, dat zouden theater- en concertzaaldirecteuren het liefst zien. En regionaal ingrijpen als dat noodzakelijk is. Dat is het betoog in artikelen in De Volkskrant en Trouw over de uitwerking van de coronamaatregelen in de culturele sector.

Vanaf 1 juli mochten alle podia in Nederland open, op voorwaarde dat het publiek op veilige afstand van anderhalve meter bij elkaar vandaan zit. En dus investeerden theaters en concertzalen in desinfecteerpalen, stickers, looproutes, plexiglas schermen en verkeerspalen bij de wc’s.

In de laatste ronde maatregelen werd halsoverkop afscheid genomen van deze afspraak: er mag nu nog maar 30 man publiek naar binnen. Het is daarbij aan de veiligheidsregio’s om ontheffing te verlenen voor ‘gebouwen van groot belang voor de regio’.

Trouw laat de directeur van het Zaantheater in Zaandam aan het woord. Zaandam ligt in de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, voor zover bekend de enige regio in Nederland die helemaal geen ontheffingen heeft verleend. Alle voorstellingen tot en met 19 oktober zijn afgelast, want een theater openen voor 30 man is financieel onhaalbaar. En dus treedt cabaretier Henry van Loon maandag op in Hoorn, waar Het Park wel een ontheffing kreeg van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord. De directeur heeft best begrip voor de maatregelen, maar “wie weet stapt ons publiek nu in de auto naar Haarlem of Hoorn. Nederland is veel te klein voor al die regionale verschillen.”

De minister ziet nog geen heil in het voorstel van een landelijke ontheffing, waarbij veiligheidsregio’s kunnen ingrijpen als de situatie daarom vraagt. “Daarbij zal uitgegaan moeten worden van de regio waar de situatie het ergst is”, zegt minister Van Engelshoven (D66) in De Volkskrant, “en dat heeft negatieve gevolgen voor de regio’s die minder zwaar getroffen worden door het coronavirus.”

Ster advertentie
Ster advertentie