Stemweek

De NPO Radio 4 Stembus - Dag 8

foto: NPO Radio 4foto: NPO Radio 4
  1. Klassiekchevron right
  2. De NPO Radio 4 Stembus - Dag 8

De NPO Radio 4 Stembus rijdt door Nederland in de aanloop naar de Klassieke Top 400. En daar hoef je niets van te missen! Tijdens de stemweek van 2 t/m 9 oktober kun je de bus namelijk op de voet volgen in de radio-uitzendingen, in dit artikel en via Facebook en Instagram. Zo kunnen we klassieke muziek op afstand toch nog dichtbij brengen.

Heb je wat gemist van de dag? Geen zorgen. Op deze pagina delen we alle hoogtepunten van de dag. Ververs de pagina dus af en toe, want hij wordt gedurende de dag geupdate. Het is vandaag de allerlaatste dag dat de Stembus door het land rijdt, maar Carine en Sander hebben nog heel wat stops te gaan. We gaan naar Den Haag, Dordrecht, Sliedrecht, Etten-Leur, Den Haag, Delft én naar Rotterdam. (bekijk de route).

Een eerste stop met een verhaal

"Het begin van dit stuk is een beetje donker. Het zie een onheilspellende plek voor me, een boot op een kolkende rivier die je alle kanten opslingert en dan begint het verhaal..." Zo omschrijft student lucht- en ruimtevaartechniek Stephanie Wiechers uit Rotterdam haar keuze voor de Top 400: het eerste deel uit Rachmaninovs Pianoconcert nr.2.

Het begin van het verhaal van vandaag was ook nog in het donker en een beetje spannend: wegwerkzaamheden maakten het lastig de straat van Stephanie te bereiken. Het ontbijt is gelukkig afgeleverd en de bus is weer on the road!

Ontbijtgast: Stephanie Wiechers

Een tussentijdse update van het stembureau

Of ze tot aan haar enkels tussen de stembiljetten staat? Gevoelsmatig zeker, er komen namelijk veel stemmen binnen! Hoofd stembureau Corine Rietveld kan vertellen dat het hartstikke goed gaat, er zijn weer meer stemmers dan vorig jaar en daardoor verandert de lijst ook steeds weer.

Dit jaar valt het op dat er veel aandacht is voor de muziek rondom 75 jaar bevrijding. Zoals de vervolgde componisten uit de serie Muziek tot Leven en de Negende symfonie van Antonín Dvořák. Maar er zijn nog meer trends te ontdekken...we zijn benieuwd hoe het er vanavond na het sluiten van de stembus uitziet!

Hoofd stembureau Corine Rietveld vertelt over het stemmen

Champagneontbijt op de laatste stemdag, het moet kunnen!

De Stembus stopt bij een advocatenkantoor in Dordrecht en wordt daar opgewacht door Arthur van 't Hek, met een fles champagne in de hand. Dat is geen dagelijkse kost. Alleen bij heel bijzondere gelegenheden wordt die uit de kast getrokken en de Stembus op bezoek is er wel zo een!

Hij luistert graag naar klassiek en als zijn collega het niet wil horen, luistert hij via zijn oortjes verder. Al dat luisteren heeft zijn klassieke muziek-horizon verbreed: Bruckner, Rachmaninov, Strauss, en zijn keuze voor de lijst, Mahler.

Klassieke start van de dag: Arthur van ’t Hek

Video niet beschikbaar

Carine gaat langs bij oratoriumvereniging Soli Deo Gloria in Sliedrecht. Voorzitter Piet Batenburg krijgt een verrassingsconcertje door Trio C tot de Derde.

Beluister het fragment:

Verrassingsconcert voor Piet Batenburg in Sliedrecht

Stemadvies van de kinderen van de Dordtse Vrije School, Dordrecht

Beluister het fragment:

Stemadvies van de Dordtse Vrije School, Dordrecht

En de stembus gaat als een haas weer verder, nu richting Etten-Leur om daar een lunchconcertje te brengen bij Aaicentrum Klimop Paardenmelkerij de Edelweiss Etten-Leur.

Sander en Carine bezoeken brugwachter Teus op de Prins Hendrik brug in Dordrecht

Stemmen halen in het Haaglanden Medisch Centrum Bronovo

Carine Sander zijn met de Stembus aangekomen bij het Haaglanden Medisch Centrum Bronovo. Daar zet kinderarts Renske graag klassieke muziek op in haar spreekkamer. Haar stem voor de #KlassiekeTop400 gaat naar Robert Schumanns 'Kinderszenen', niet alleen omdat de muziek gaat over de belevingswereld van een kind, maar ook omdat haar broer het op haar bruiloft speelde!?

Beluister het fragment:

kinderarts Renske van Unnik

Stemtip Pauline Oostenrijk

Hoboïste Pauline Oostenrijk heeft nog een stemtip voor Dieuwertje in de Studio: De Vierde symfonie van Johannes Brahms

Laatste stop van de Klassieke Top 400 Stembus: dichter Dean Bowen in Rotterdam

Dichter Dean Bowen.

dichter Dean Bowen

En nog een slotwoord van de onvermoeibare Sander Zwiep

Slotwoord Sander Zwiep

Ster advertentie
Ster advertentie