Podium
NTR

Gouden Opnamen: pianist Brigitte Engerer

foto: Damien Meyer / AFPfoto: Damien Meyer / AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Gouden Opnamen: pianist Brigitte Engerer

Deze week is het tien jaar geleden dat de Tunesisch-Franse pianiste Brigitte Engerer op 59-jarige leeftijd is overleden. We draaien deze week in Podium haar mooiste opnamen.

Brigitte Engerer begon met pianospelen toen ze 3 was. Op haar 6e gaf ze haar eerste concert. Ze ging studeren in Parijs en ging voor één jaar naar Moskou. Daar voelde Engerer zich zo thuis, dat ze negen jaar in Rusland bleef. In die tijd won ze diverse prijzen. Op haar 16e was ze prijswinnaar bij het Marguerite Long Concours (1969), een paar jaar later bij het Tsjaikokvski Concours (1974) en in 1978 won ze de 3e prijs bij de Koningin Elisabethwedstrijd. Bij dat laatste concours was zij in 1995 ook jurylid.

Quote

Ik heb de transparantie van de Franse piano en de Russische gekte nodig in mijn pianospel.

Brigitte Engerer

Er volgden diverse uitnodigingen, onder meer van Herbert von Karajan bij de Berliner Philharmoniker. Ze werkte ook samen met dirigenten als Zubin Mehta, Mtslav Rostropovich en Daniel Barenboim. Vanaf 1992 was ze pianodocent aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs. Over haar spel zei ze: ‘Mijn stijl is zeker niet Russisch. Ik heb de transparantie van de Franse piano en de Russische gekte nodig in mijn pianospel.’

Tien dagen voor haar dood speelde Brigitte Engerer nog in het Théâtre des Champs Elysées in Parijs. Een week na haar sterven, werd een herdenkingsconcert georganiseerd, waar onder meer pianist Boris Berezovsky speelde. Anne Queffélec - het schoonzusje van Brigitte Engerer - speelde toen het 1e pianoconcert van Chopin.

Maandag

Franz Schubert / Franz Liszt: "Frühlingsglaube" + Pjotr Iljitsj Tsjaikovski: De Seizoenen - mei, juni en juli

Gouden Opnamen: Brigitte Engerer speelt Schubert/Liszt en Tsjaikovski

Dinsdag

Frédéric Chopin - Nocturne nr.17 en Nocturne nr.18

Gouden Opnamen: Brigitte Engerer - Dinsdag - Chopin Nocturnes

Woensdag

Sergej Rachmaninov - Suite nr.1 en Symfonische dans nr.1

Gouden Opnamen: Brigitte Engerer - Woensdag - Rachmaninov

Gerelateerde podcast

Ken je componisten

Ken je componisten

Donderdag

Schumann - Kinderzenen

Gouden Opnamen: Brigitte Engerer - donderdag - Schumann

Ster advertentie
Ster advertentie