Podium
NTR

Film van dirigent Teodor Currentzis: ‘Plan B’

  1. Klassiekchevron right
  2. Film van dirigent Teodor Currentzis: ‘Plan B’

De Griekse dirigent Teodor Currentzis maakte een film over de lockdown: "We moeten de stilte liefhebben en respecteren."

De Griekse dirigent Teodor Currentzis en zijn MusicAeterna hadden er jaren naar uitgekeken: het uitvoeren van hun Beethoven-cyclus tijdens het Beethovenfestival in Bonn en Wenen. Maar tijdens de laatste repetities afgelopen maart, in hun eigen nieuwe studio in St. Petersburg, zette de coronacrisis een dikke streep door die droom. De musici keerden allen huiswaarts en St. Petersburg ging in lockdown.

Currentzis nam een Russische filmregisseur in de arm en maakte er een film over getiteld ‘Plan B’. Want wat gebeurt er wanneer het leven ineens wordt stilgelegd? Met beelden van een desolate stad, lege studio en concertzalen. Maar ook korte boodschappen van musici en kunstenaars, die tijdens de lockdown vanuit hun eigen huis hun ervaringen delen. Regisseurs Romeo Castellucci en Peter Sellars bijvoorbeeld, maar ook componist Helmut Lachenmann en choreograaf Sasha Waltz.

Over de film zegt Currentzis in een interview met Duitse media: “Stilte leert ons veel, het brengt ons dichter bij elkaar. De stilte was er het eerst en zal er ook zijn als wij allang zijn verdwenen. We mogen die stilte niet schenden, maar moeten die liefhebben en respecteren.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie