Podium
NTR

Néget-Séguin op weg naar gehele Ring-cyclus met Rotterdams Philharmonisch

foto: Soeren Stache / EPA
  1. Klassiekchevron right
  2. Néget-Séguin op weg naar gehele Ring-cyclus met Rotterdams Philharmonisch

Yannick Néget-Séguin is van plan om alle delen van Wagners Ring-cyclus te spelen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waar hij vroeger chef-dirigent was. Dat vertelt hij in Podium. Hij is even terug in Nederland om drie concerten te spelen, waaronder een concertante uitvoering van Wagners Die Walküre.

Hij dirigeerde vorig jaar al Das Rheingold, nu lijkt Néget-Séguin met Die Walküre de weg naar een complete Ring-cyclus definitief in te zetten. "Dat kan je wel zo stellen ja, het is ons doel", bevestigt Néget-Séguin. "Ik kan me geen beter orkest en cast voorstellen om het mee te doen. Wij hebben zo'n diepe connectie. Het is een droom om terug te zijn, alsof het gisteren was dat we elkaar zagen."

Dit interview liever luisteren?

"Een concertante uitvoering is een hele goede oefening om de partituur nog beter te begrijpen", zegt Néget-Séguin. "Je moet het drama van de opera zonder kostuums en decor alleen in de muziek weten te krijgen. Bovendien componeerde Wagner dit voor het theater in Bayreuth. Daar zit de orkestbak onder het podium. Met het orkest óp het podium, is het heel anders. Het vraagt een andere aanpak van de musici, maar daar houd ik van."

Hernieuwde aandacht voor Price

Op 2 en 6 mei dirigeert Néget-Séguin ook werken van Johannes Brahms en de Amerikaanse Florence Price. Met die laatste heeft Néget-Séguin een speciale band. In Philadelphia, waar hij nu chef-dirigent van het orkest is, ontdekte hij haar werk. "Op Martin Luther King-dag spelen wij stukken van componisten uit het verleden. Ik werd gelijk verliefd op Price en wilde meer met haar muziek doen. In de pandemie hadden we meer tijd om de studio in te gaan en de connectie met haar muziek te verdiepen."

Voor deze opname won Néget-Séguin vorig jaar een Grammy. "Ik ben zo blij dat veel orkesten haar nu spelen. Ze is een belangrijke componist in de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Om niet-muzikale redenen was ze vergeten. Nu is ze terug op de plek waar ze hoort."

Op donderdag 2 mei (De Doelen) en maandag 6 mei (Het Concertgebouw) dirigeert Yannick Néget-Séguin het vioolconcert van Florence Price en Brahms' vierde symfonie. Dat concert is live mee te beleven in het Avondconcert op NPO Klassiek.

Ster advertentie
Ster advertentie