Podium
NTR

Concertgebouw annuleert concerten Jerusalem Quartet - en laat er tóch een doorgaan

foto: Jerusalem Quartet
  1. Klassiekchevron right
  2. Concertgebouw annuleert concerten Jerusalem Quartet - en laat er tóch een doorgaan

De geplande concerten van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam zouden deze week niet doorgaan. Vanwege aangekondigde demonstraties en de recente ontwikkelingen rond protesten in Amsterdam zag het Concertgebouw zich genoodzaakt de concerten te annuleren. Uiteindelijk liet het Concertgebouw tóch een concert doorgang vinden.

Het Concertgebouw had de optredens geannuleerd, omdat het de veiligheid van de medewerkers, bezoekers en musici niet kon garanderen.

Het Jerusalem Quartet zou donderdag en zaterdag concerten spelen met muziek van Mendelssohn en Debussy. Ook stond er muziek van de Israëlische componist Paul Ben-Haim op het programma. De musici van het Jerusalem Quartet zijn eveneens alle vier Israëlisch.

Ongeloof en boosheid

Het kwartet reageerde met een post op Instagram op de annulering. "Capitulation to bullying and terrorism", aldus het korte statement.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Petitie

Een groep van zo'n honderd internationale musici diende een petitie in bij het Concertgebouw met het dringende verzoek niet te zwichten voor intimidatie en de concerten wél doorgang te laten vinden. Onder de ondertekenaars bevonden zich bekende artiesten, zoals pianist Kathryn Stott, dirigent Paul McCreesh en componist Gavin Bryars. Later voegden ook Semyon Bychkov, Martha Argerich en Mischa Maisky zich bij de protesterende artiesten.

Eerdere verstoringen

Het is niet voor het eerst dat concerten van het Jerusalem Quartet protest ontlokken. In februari verstoorden pro-Palestijnse activisten een concert in Den Haag. En ook tijdens de Strijkkwartet Biënnale in januari van dit jaar was het raak. In 2010 werd een concert dat het kwartet voor de BBC speelde live in de uitzending verstoord.

Alternatieve locatie

Ook andere podia reageerden op het besluit van het Concertgebouw. De Waalse Kerk in het centrum van Amsterdam had zelfs al contact gezocht met het Jerusalem Quartet. Programmeur Jasper Bartlema zei tegen het Parool dat hij de kerk wilde aanbieden als alternatieve locatie voor de twee concerten.

Tóch een concert

Donderdag werd aan het einde van de middag bekend dat het Concertgebouw tóch een van de concerten door laat gaan, het optreden van zaterdag 18 mei. Dat meldde de podcast Klassiek Inside bij monde van dirigent Jules van Hessen. Het concert begint eerder dan gebruikelijk en zal van extra beveiliging worden voorzien.

Naar Klassiek Inside

Ster advertentie
Ster advertentie