Restauratie Zwolse Schnitgerorgel van start, 4.400 pijpen te adopteren
- Klassiek
- Restauratie Zwolse Schnitgerorgel van start, 4.400 pijpen te adopteren
Mooi orgelnieuws uit de Grote Kerk in Zwolle. Er is lang naar uitgekeken en vanmiddag is het zover: de officiële aftrap voor de restauratie van het unieke Schnitgerorgel.
Het barokorgel is afgeleverd in 1721 door de familie Schnitger. Zij waren wereldberoemde orgelbouwers uit Duitsland. Dit orgel is het enige bewaarde instrument van de tweede generatie Schnitger. Vader Arp is begonnen aan de bouw en de twee zoons hebben het orgel afgemaakt.
Te korte pijpen
De laatste restauratie dateert van 1956 door de firma Flentrop. Onder andere zijn toen de pijpen korter gemaakt, waardoor de stemming een halve toon omhoog ging. Alle pijpen zijn er nu uitgehaald en worden met originele materialen op de juiste lengte gebracht.
De kerkorganist, Toon Hagen, verheugt zich op de verbeteringen: "We hebben er proefjes mee gedaan en de verandering van klank was ongelooflijk. Wat een rijkdom komt ineens uit zo'n instrument."
De originele lengte van de pijpen creëert veel meer boventonen in de klank, waardoor de noten helderder worden. "Die meerstemmigheid van de barokmuziek spreekt veel duidelijker door de kerk. De lagen van zo'n stuk komen zo veel meer tot hun recht", licht Toon Hagen toe. "De pijpen mogen weer klinken zoals ze bedoeld zijn!"
Barokke uitstraling
Ook het front krijgt het originele aanzien terug: van sober bruin naar een echte barokke uitstraling met witte ornamenten. Zo ziet het orgel er momenteel uit:
foto: Gerrit Bril
Adopteer een pijp
De restauratie kost 2,1 miljoen euro. Dankzij een subsidie van de gemeente Zwolle en een garantstelling van een plaatselijke weldoener is genoeg geld verzameld om de restauratie te beginnen. Alleen, Stichting Schnitger heeft nog ruim 800.000 euro nodig. Daarom komt voorzitter Wilbert Pontjes met een zogeheten pijpadoptieplan.
Hij vertelt: "Van de 4.400 orgelpijpen kun je eentje adopteren, of zelfs een heel register. Op de website is het hele palet aan pijpen en werken te vinden. Zo kan iedereen de restauratie steunen!"
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Gerelateerde podcast
Voor het orgel de kerk in