Extra geld voor cultuursector voor compensatie hoge energielasten
- Klassiek
- Extra geld voor cultuursector voor compensatie hoge energielasten
Het kabinet gaat vanaf januari 400 miljoen euro investeren om culturele instellingen en scholen te ondersteunen. Het gaat om organisaties die altijd al door de overheid worden betaald. Zij kunnen met de extra steun de stijgende kosten opvangen, die vooral het gevolg zijn van hogere energieprijzen.
Zoals bij concertzalen. Daar moeten grote ruimtes worden verwarmd en dan loopt de rekening snel op. Zo zouden de uitgaven voor energie van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam dit jaar stijgen van 250 duizend naar ruim 1 miljoen euro. Volgens de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties - de VSCD - zijn dat soort bedragen niet door zalen op te brengen. Ook gemeentes hebben te weinig geld om bij te springen. De VSCD riep het kabinet vorige maand op om over de brug te komen.
Wat vinden culturele instellingen ervan? Op 23 november liet de NRC een aantal van hen reageren. Er is meer vertrouwen dat de rekeningen betaald kunnen worden, zo concludeert de krant. "Het is een flink bedrag en het is structureel", reageert Jeroen Bartelse van de ‘Taskforce culturele en creatieve sector'. Maar, zegt hij, er zijn te veel losse eindjes. Details van de regeling zijn volgens Bartelse pas in mei volgend jaar bekend. Dat is té onzeker voor culturele organisaties.
Algemeen directeur van De Doelen in Rotterdam, Janneke Staarink, laat desgevraagd weten blij te zijn met het initiatief. "Het is een mooie eerste stap", zegt ze. "De tweede stap is dat het geld ook 'gelabeld' wordt. Het totaalbedrag wordt verdeeld over gemeenten en die moeten het doorsluizen naar instellingen. Maar als niet duidelijk is hoeveel bestemd is voor cultuur, kan De Doelen alsnog geld mislopen." Staarink hoopt op meer duidelijkheid voor het eind van het jaar. Want de begroting 2023 moet af. "Achter de schermen wordt er flink aan getrokken", aldus Staarink.