Podium
NTR

BBC nieuwe strategie voor klassieke muziek: 'kwaliteit, flexibiliteit en impact'

foto: BBC.Co.Uk
  1. Klassiekchevron right
  2. BBC nieuwe strategie voor klassieke muziek: 'kwaliteit, flexibiliteit en impact'

De BBC heeft deze week bekendgemaakt een andere koers te gaan varen met de omroeporkesten en -ensembles en het omroepkoor. Er komen grote bezuinigingen, onder andere bij de orkesten. Voor de BBC Singers valt als gevolg van de bezuinigingen zelfs het doek.

Met de nieuwe strategie wil de BBC naar eigen zeggen de beste klassieke muziek voor nog meer mensen toegankelijk maken, onder andere door het investeren in muziekeducatie. Andere speerpunten zijn: het investeren in het digitaal platform, investeren in een bredere pool van koren uit het hele Verenigd Koninkrijk en meer flexibele inzet van muziekensembles.

Volgens Charlotte Moore, hoofd content van de BBC, is de nieuwe strategie "gedurfd, ambitieus en goed voor de sector én voor het publiek dat van klassieke muziek houdt. (...) Dat betekent niet dat we geen moeilijke beslissingen hebben moeten nemen, maar het zijn ook de juiste voor de toekomst. Klassieke muziek zou voor iedereen beschikbaar en toegankelijk moeten zijn. We zijn ervan overtuigd dat deze maatregelen ervoor zullen zorgen dat meer mensen zich met muziek zullen bezighouden, er betere toegang toe hebben en dat we een grotere rol kunnen spelen bij het ontwikkelen en koesteren van de muziek, musici en muziekliefhebbers van morgen.”

Lees hier alle details.

Reacties

Vooral het opheffen van het omroepkoor BBC Singers, slechts een jaar voor hun 100-jarig jubileum in 2024, zorgt voor veel verontwaardigde reacties in de Britse pers en op social media. Met deze bezuiniging raken twintig musici en bestuurders hun baan kwijt.

Bariton Roderick Williams, 'composer in association' van het koor: "Ik ben stomverbaasd. We waren ons net aan het voorbereiden op de verhuizing naar onze nieuwe plek en we hadden zulke mooie plannen. De toekomst van mijn vrienden is nu weggevaagd. Ik weet niet wat ik moet zeggen."

Mezzosopraan en voormalig lid van het koor Dame Sarah Connolly: "Tragische dag voor BBC Singers, nu de BBC-directie besluit een jaar voor het eeuwfeest van de Singers om ze allemaal overbodig te maken. (...) Een nieuwe aanval op de kunsten en voor jonge zangers is de kans voor veilig, kwalitatief hoogstaand werk, verdwenen."

Er is zelfs een petitie gestart: "Stop the planned closure of the BBC Singers"

Hans Haffmans vroeg mezzosopraan en oud-lid van het BBC koor, Dame Sarah Connolly, om een reactie.

Quote

"Ik ben woedend. Ik kwam erachter dat het koor favoriet was bij Pierre Boulez, we zongen van alles, van barok tot hedendaags muziek. We zongen in de Proms en we toerden over de hele wereld, dat was voor ons als jonge zangers een enorme ervaring."

Dame Sarah Connolly.

Sarah Connolly

Ster advertentie
Ster advertentie