Podium
NTR

György Pauk schrijft boek en doneert aan jonge musici getroffen door Covid-19

  1. Klassiekchevron right
  2. György Pauk schrijft boek en doneert aan jonge musici getroffen door Covid-19

De Hongaarse violist György Pauk wordt dit jaar 85 jaar. Voor hem een mooie gelegenheid om zijn levensverhaal op te tekenen. Het boek met de titel A life in music, Memories of 80 years with the violin is inmiddels verschenen. De opbrengst van het boek gaat naar jonge violisten die getroffen zijn door de coronapandemie.

Pauk heeft van dichtbij de traumatische impact gezien die de ziekte heeft gehad op het werkzame leven van jonge musici. Hij wil hen steunen. "Tegenwoordig is het grootse probleem voor mijn studenten het krijgen van concerten", zegt hij. "Muziek wordt door het grote publiek niet zo belangrijk geacht als vroeger. Nu we na maanden van lockdowns weer open gaan, vrees ik voor sommige jonge spelers die net beginnen. Voor de grote gevestigde sterren komen de concerten terug, maar voor de jongeren weet ik dat niet."

György Pauk werd in 1936 geboren in Boedapest, waar hij vanaf zijn negende studeerde aan de Liszt-academie. Hij verloor zijn ouders tijdens de Holocaust. Hij is opgevoed door zijn grootmoeder en zijn vioolleraar was een soort vaderfiguur voor hem. In 1956 verhuisde hij naar Nederland, waar violist Yehudi Menuhin hem vaak hoorde spelen. Menuhin haalde Pauk over om naar Londen te verhuizen en in 1967 kregen György Pauk en zijn vrouw het Brits staatsburgerschap. Doordat hij met allerlei managers en programmeurs in contact kwam, kon hij een solocarrière beginnen. Hij zegt: "Muziek heeft een essentiële rol gespeeld in mijn verwerkings- en genezingsproces. Hierdoor heb ik de trauma’s uit mijn jeugd kunnen verwerken. Zonder muziek had ik zeker niet het gelukkige en bevredigende leven gehad, dat ik nu wel heb kunnen leven."

Ster advertentie
Ster advertentie