Podium
NTR

Klassieke straatmuziek scoort, vooral op een koude zondag

foto: Filip Mishevski - Unsplash
  1. Klassiekchevron right
  2. Klassieke straatmuziek scoort, vooral op een koude zondag

Klassieke muziek, een zondag en kou. Zie hier de drie variabelen die bijdragen aan een hoge opbrengst voor een straatmuzikant. En o ja, de kwaliteit van de musicus speelt natuurlijk ook een rol. Dat is de uitkomst van een onderzoek van de Tilburg University.

De onderzoekers vergeleken eerdere studies en bekeken daarin verschillende factoren die vermoedelijk bijdragen aan succes zoals de kwaliteit van de muziek, musicerende kinderen, de grootte van het publiek, maar ook omgevingsfactoren zoals het weer, de temperatuur en de dag van de week. Daarna testten ze hun hypotheses op straat in Keulen.

Kort samengevat levert klassieke muziek op een koude zondag het meeste op. Onderzoekers Samuel Stäbler en Kim Mierisch deden drie maanden onderzoek op straat. In Keulen levert een uur spelen gemiddeld 23 euro op. Staat er klassiek repertoire op het programma, dan gaat het resultaat al naar gemiddeld 27 euro per uur. Op een zondag schiet het gemiddelde bedrag de hoogte in naar 35 euro per uur.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een aantal jaar geleden nam topviolist Joshua Bell met The Washington Post de proef op de som: waarderen forenzen in de metro het eigenlijk wel als er een topviolist op een peperdure Stradivarius staat te spelen?

Ster advertentie
Ster advertentie