Podium
NTR

Dirigent Thomas Dausgaard verlaat Seattle Symphony Orchestra

foto: James Holt / website Thomas Dausgaardfoto: James Holt / website Thomas Dausgaard
  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent Thomas Dausgaard verlaat Seattle Symphony Orchestra

Vorige week leek er nog niets aan de hand: dirigent Thomas Dausgaard dirigeerde afgelopen donderdag nog een concert met het Seattle Symphony Orchestra. Eenmaal thuis in Denenmarken liet hij het orkest per mail weten dat hij de samenwerking per direct opzegt.

Hij schrijft: “Meer dan een decennium heb ik mijn samenwerking met het Seattle Symphony Orchestra gekoesterd. Het publiek in Seattle behoort tot het meest enthousiaste en meest betrokken publiek ter wereld. Het gevoel dat ik had na afloop van het concert dat ik met het Seattle Symphony mocht geven afgelopen november – na 19 maanden niet samen te zijn gekomen – is niet in woorden uit te drukken. De wereldwijde uitdagingen van de afgelopen jaren hebben grote impact op ons allemaal: het orkest, het publiek en de hele samenleving. Na lang beraad heb ik besloten een stap terug te doen.”

Thomas Dausgaard stond in 2010 voor het eerst voor het Seattle Symphony Orchestra. Vier jaar later werd hij benoemd tot vaste gast dirigent en in 2019 begon zijn periode als chef-dirigent. Die zou duren tot en met 2023, maar daar is dus nu vroegtijdig een einde aan gekomen.
Voor de concerten die voor Dausgaard dit seizoen nog op de planning stonden bij het Seattle Symphony Orchestra, zijn vervangers gevonden.Ster advertentie
Ster advertentie