Podium
NTR

Klassiek muziektalent dreigt verloren te gaan, vooral onder vrouwen

foto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Klassiek muziektalent dreigt verloren te gaan, vooral onder vrouwen

Vier op de tien ouders en verzorgers denken eraan hun carrière in de klassieke muziek te beëindigen vanwege de uitdagende werkcultuur. Dat blijkt uit onderzoek van de organisatie Parents and Carers in Performing Arts (PiPA) en Birkbeck, University of London. Inflexibiliteit, gendergerelateerde werkstructuren en loonsancties worden allemaal genoemd als redenen die hen uit de klassieke muziekindustrie kunnen duwen. Vooral vrouwelijk talent dreigt verloren te gaan.

Voor het Britse onderzoek werden 410 mensen uit de muziekindustrie geïnterviewd. De conclusie van het rapport, getiteld A Bittersweet Symphony, benadrukt de worsteling waarmee mensen in de klassieke muzieksector worden geconfronteerd wanneer ze een balans moeten vinden tussen werk en het ondersteunen van kinderen, oudere of zieke familieleden.

Vooral vrouwelijk talent gaat verloren

Musici die financieel zeker zijn of extra inkomstenstromen hebben, kunnen het zich gemakkelijker veroorloven om een carrière in de klassieke muziek voort te zetten en tegelijkertijd een gezin te onderhouden. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Freelance vrouwen rapporteren het laagste inkomen, van gemiddeld £12.000 per jaar. Van hen heeft meer dan 85% ouderschaps- en zorgtaken. Mannelijke freelancers rapporten een inkomen van gemiddeld £20.000 per jaar. Onder freelancers verdienen vrouwen dus maar liefst £8.000 minder dan hun mannelijke collega's. Mensen met zulke lage inkomens hebben extra financiële inkomsten nodig om rond te komen met hun gezin, en zoeken elders werk.

De logistieke en financiële eisen die voortvloeien uit het rondreizen, het gebrek aan betaalbare en flexibele kinderopvang en het gebrek aan ondersteuning binnen de klassieke industrie worden benadrukt in het rapport. Vrouwen met zorgtaken bleken ook twee keer zoveel kans te hebben om werk af te wijzen vanwege sterke gendergerelateerde werk- en zorgstructuren in de klassieke muziekwereld. "Er is een grotere impact op vrouwen, die waarschijnlijk minder zullen werken en minder verdienen, en op diegenen die geen netwerk hebben om te helpen met zorgtaken", staat er in het rapport.

Oplossingen

Het rapport roept werkgevers op om een klassieke muzieksector te creëren die voor iedereen werkt. Het benadrukt flexibel werken, het maken van betere planningen en het delen van best-practices binnen de branche als belangrijke vervolgstappen. "Alleen door de gevestigde werkcultuur opnieuw te evalueren, kunnen we beginnen met het aanpakken van de gevolgen voor het welzijn, inclusie en diversiteit en mogelijk verlies van talent", aldus het rapport.

Lees het volledige rapport

Ster advertentie
Ster advertentie