Podium
NTR

Klokkenluiders pleiten voor open cultuur AI-platforms

foto: AI gegenereerd portret van Beethoven
  1. Klassiekchevron right
  2. Klokkenluiders pleiten voor open cultuur AI-platforms

Je hebt het misschien wel eens gehoord: muziek die wordt gegenereerd door artificiële intelligentie (AI). Inmiddels klinkt die muziek zo goed dat het nauwelijks meer van echt te onderscheiden is. Is AI een belofte voor de toekomst of een ondermijning van alles waar we voor staan op deze zender? Klokkenluiders die in de industrie werken luiden nu de noodklok over het gebrek aan transparantie en een onveilige werksfeer.

Een ding is zeker. Hoe AI-platforms - op dit moment- aan hun data komen is tasten in het duister: bestaande muziek van bestaande musici en componisten wordt bij elkaar geschraapt, zoveel is duidelijk. Maar van welke musicus of componist? Hoe de data vervolgens worden verwerkt en wie rechthebbende is, is vooralsnog een volstrekt wild westen.

Nu luiden ook een aantal klokkenluiders uit de industrie de noodklok - daar berichtten meerdere media over vandaag. Zij schrijven in een open brief dat AI-makers te grote financiële belangen hebben om juist die belangrijke transparantie te faciliteren. Ook pleiten de klokkenluiders voor een cultuur waarin openlijke kritiek mogelijk is. Dat is op dit moment niet het geval. Deze open brief verscheen op het platform ‘right to warn’.

Ster advertentie
Ster advertentie