Podium
NTR

Rietkwintet Calefax presenteert eigen milieubeleid

foto: Sarah Wijzenbeek
  1. Klassiekchevron right
  2. Rietkwintet Calefax presenteert eigen milieubeleid

Het Nederlandse rietkwintet Calefax gaat structureel anders opereren om het milieu te sparen. Het vijftal vindt vliegen te goedkoop en legt zichzelf beperkingen op.

Ongeveer 80% van de totale voetafdruk van Calefax wordt veroorzaakt door vliegreizen. Daar zetten de musici dus op in. Ze vermijden vluchten binnen Noordwest-Europa, voor zover het schema dit toelaat. En "van vliegreizen die niet te vermijden zijn" wordt de uitstoot deels gecompenseerd. Voor die compensatie legt Calefax vanaf september geld opzij, ruim een derde van de ticketprijs. En ze gaan onderzoeken hoe hun activiteiten nog schoner kunnen.

Mooi initiatief, maar de vraagt blijft hoe ver je moet en wilt gaan. Daar lijkt ook Calefax mee te worstelen. “Natuurlijk is het belangrijk om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen”, schrijft het kwintet, “maar tegen welke prijs voor onze internationale carrière?” Die carrière willen ze duidelijk nog niet opgeven. De bekendmaking van het nieuwe milieubeleid deden ze vanuit Singapore, waar ze eind september op tournee zijn.

Er zijn trouwens meer musici die klimaatbewust werken, zoals violiste Liza Ferschtman en fagottist Bram van Sambeek. Calefax is één van de weinige ensembles die het ook officieel bekendmaken.

Meer over de aanpak van Calefax

Ster advertentie
Ster advertentie