Avondconcert
NTR

Kijk en luister: The [Uncertain] Four Seasons

foto: Still uit registratie The Uncertain Four Seasons
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk en luister: The [Uncertain] Four Seasons

Kijk hier naar de registratie The [uncertain] Four Seasons door het Radio Filharmonisch Orkest en Nadia Wijzenbeek. Dit concert wordt op dinsdag 9 november om 20:00 uur uitgezonden in het Avondconcert op NPO Radio 4.

Video niet beschikbaar

The Uncertain Four Seasons

In De Vier Jaargetijden verklankte Antonio Vivaldi de vier seizoenen. En dan vermoedelijk de seizoenen zoals ze waren aan het begin van de 18e eeuw. Maar het klimaat verandert. Dat zette de Australische mediakunstenaar Tim Devine en componist Hugh Crosthwaite aan het denken: Hoe zou Vivaldi’s muziek moeten klinken in… 2050?

Het resultaat is een serie nieuwe versies van Vivaldi’s werk, want omdat het klimaat per locatie op aarde zal verschilt, zijn er composities per regio. Waar de klimaatverandering weinig gevolgen lijkt te krijgen, klinkt ‘Vivaldi’ vrijwel ongewijzigd, maar waar de gevolgen groot zijn, verandert de muziek veel meer.

De bedoeling is dat zo veel mogelijk orkesten de muziek van hun regio gaan spelen, in aanloop naar de klimaattop in Glasgow in november. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt de voor het Nederlandse klimaat geschreven versie onder leiding van violiste Nadia Wijzenbeek.

Radio Filharmonisch Orkest, Nadia Wijzenbeek (soloviool & leiding)

Vivaldi / Hugh Crosthwaite (Arr.) - The [Uncertain] Four Seasons

Opname van 26 augustus 2021, Felix Meritis, Amsterdam

In De Ochtend van 4 vertelt Carel den Hertog over de totstandkoming van deze bijzondere versie(s) van de Vier Jaargetijden:

In De Ochtend van 4 vertelt Carel den Hertog over de totstandkoming van deze bijzondere versie(s) van de Vier Jaargetijden

Luister verder: Podium Witteman Podcast over klimaat

In de Podium Witteman Podcast praat Floris Kortie met presentator Beitske de Jong en fagottist Bram van Sambeek verder over de rol die muziek zou kunnen spelen in het klimaatdebat. Bram van Sambeek kwam laatst in het nieuws omdat hij aangaf dat hij drastisch minder gaat vliegen voor concerten, om zo zijn CO-2 voetafdruk te verminderen.

#9 - Bram van Sambeek & Beitske de Jong - Muziek & Klimaat (S02) - Podium Klassiek Podcast

Gerelateerde podcast

Podium Klassiek Podcast

Podium Klassiek Podcast

Ster advertentie
Ster advertentie