Podium
NTR

Meisjes mogen meezingen in St. Paul's Cathedral Choir

foto: Daniel LEAL / AFPfoto: Daniel LEAL / AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Meisjes mogen meezingen in St. Paul's Cathedral Choir

We hebben er al vaker over bericht: eeuwenoude jongenskoren die ook meisjes toelaten. St. Paul’s Cathedral heeft nu ook bekend gemaakt dat meisjes mogen meezingen in het koor. Daarmee breekt de kathedraal een 900 jaar oude koortraditie.

St. Paul's Cathedral Choir treedt op bij de reguliere kerkdiensten – 3x per zondag en bij diensten en evenementen van nationaal belang. Zo treedt het koor bijvoorbeeld op tijdens het platina jubileum van Koningin Elisabeth volgende maand. De eerste meisjes mogen in 2025 toetreden tot het koor.

Andrew Carwood, dirigent van het koor zegt:

Quote

Het is hartverwarmend te weten dat de jongens van ons koor binnenkort vergezeld worden door meisjes. Het is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het koor.

Het koor wilde eigenlijk al eerder meisjes toelaten, maar de coronapandemie en het daaruit voortvloeiende inkomensverlies gooide roet in het eten. Nu is één van de eerste dingen die het koor wil realiseren: meisjes toelaten.

Er is ook kritiek. De Traditional Cathedral Choir Association zegt: “Het koor met uitsluitend mannenstemmen is een belangrijk onderdeel van ons erfgoed, dat al eeuwenlang wordt gewaardeerd. Door druk van buitenaf, kon een aantal traditionele koren het hoofd niet meer boven water houden. we gezien dat veel van onze traditionele koren zijn verdwenen.”

Carwood zegt dat hij idee van een jongenskoor accepteert, maar dat de traditie niet verbroken wordt, maar juist wordt ontwikkeld. Hij gunt meisjes dezelfde ervaring als jongens. Er komt een apart jongenskoor en een apart meisjeskoor, die gezamenlijk zullen optreden.

Quote

De jongens en meisjes zullen hun eigen identiteit hebben, hun eigen tradities en hun eigen stijl.

Andrew Carwood
Ster advertentie
Ster advertentie