Podium
NTR

Chamber Orchestra of Europe hoforkest slot Esterházy

  1. Klassiekchevron right
  2. Chamber Orchestra of Europe hoforkest slot Esterházy

Het Chamber Orchestra of Europe wordt het nieuwe ‘residentieorkest’ van het Slot Esterházy in Eisenstadt, Oostenrijk. Vanaf 2022 is het drie jaar lang aan het paleis verbonden. De aanstelling past in een oude traditie. In de 18e en 19e eeuw had de zeer vermogende familie Esterházy een eigen orkest aan het hof. Joseph Haydn was er 30 jaar lang orkestleider en later werd die rol vervuld door Johann Nepomuk Hummel. In 2016 werd de traditie van ‘een huisorkest’ nieuw leven ingeblazen.

Het Chamber Orchestra of Europe is door een jury geselecteerd uit een aantal toporkesten. "De kwaliteit en de internationale reputatie van het orkest, evenals de beoogde, sensationele Haydn-concertprogramma's met artiesten als Sir Simon Rattle, hebben de jury overtuigd”, zo zij een woordvoerder.

De aanstelling is een opsteker voor het orkest, dat bestaat uit musici uit verschillende landen. Het heeft het financieel niet gemakkelijk, omdat het uit géén van die landen subsidie krijgt. Het orkest werkt met gastdirigenten zoals Yannick Nézet-Séguin en Robin Ticciati.

Ster advertentie
Ster advertentie