Grote muzieklabels starten rechtszaak tegen '78-toeren project'
- Klassiek
- Grote muzieklabels starten rechtszaak tegen '78-toeren project'
Mag je oude, krakerige, 78-toerenplaten digitaliseren en online aanbieden, zonder daarover rechten te betalen? Nee, zeggen grote muzieklabels als Universal Music en Sony. Ze hebben een rechtszaak aangespannen om online publicaties van het "Great 78 project" te stoppen.
Dat is een initiatief van Internet Archive, een niet-commerciële organisatie die onder meer oude internetpagina's beschikbaar maakt. Het idee achter het 78-project is om platen uit de periode 1898 tot 1950 te verzamelen en te bewaren. Dat vindt Internet Archive belangrijk, omdat ze gemaakt zijn van schellak, een zeer kwetsbaar materiaal. De organisatie roept iedereen op 78-toerenplaten of digitale versies ervan in te leveren. Ook informatie over de muziek is van harte welkom.
De collectie bestaat nu uit 200.000 platen, die allemaal online te beluisteren zijn. Zo blijven ze ook digitaal bewaard en beschikbaar voor onderzoekers. Juist die vrije beschikbaarheid is volgens de muzieklabels in veel gevallen illegaal. Ze noemen het project 'een massale inbreuk zonder wettelijke basis.'
In het archief zijn van allerlei genres te vinden. Er zijn zelfs klassieke opnamen te beluisteren van vóór 1900. Je moet wel het krakerige geluid voor lief nemen.
Zoek en luister zelf in het archief.