Podium
NTR

Componist des Vaderlands uit zorgen om regeerakkoord in politiek statement

foto: NTR/Podium Klassiekfoto: NTR/Podium Klassiek
  1. Klassiekchevron right
  2. Componist des Vaderlands uit zorgen om regeerakkoord in politiek statement

Ich hatte viel Bekümmernis in meinem Herzen, luidt een cantate van Bach (BWV.21). Ook het hart van Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis is vol zorgen, sinds de presentatie van het nieuwe regeerakkoord. De verhoging van de btw op culturele goederen van 9 procent naar 21 procent noemt Lemereis 'funest voor de toegankelijkheid van kunst en cultuur', zo is te lezen in haar politieke statement naar aanleiding van het akkoord.

Componist des Vaderlands geeft politiek statement na regeerakkoord

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Lemereis verwordt kunst en cultuur met de btw-verhoging 'tegen wil en dank tot een elite-product, terwijl het dat inhoudelijk niet is'. "De mensen die voorheen bereid waren meer dan 100 euro aan een avondje opera uit te geven zullen dat ook na de btw-verhoging wel blijven doen, maar mensen met lagere inkomens, gezinnen met kinderen en de mensen die nooit eerder naar het theater gingen, zullen wel degelijk een nog hogere drempel ervaren om naar de theaters, musea en concertzalen te gaan."

Geluk

Dat is een probleem, vindt Lemereis, want kunst en cultuur zijn de voedingsbodem van onze maatschappij. "De staat ervan is een graadmeter voor ons Bruto Nationaal Geluk", zegt zij. "Maar ik ben in de 35 jaar dat ik leef getuige geweest van de politieke afbrokkeling van onze culturele sector. Bij jongeren zie ik veel meer stress dan toen ik hun leeftijd had."

Lemereis denkt dat dat komt omdat jongeren weinig tot geen creatieve uitlaatkleppen krijgen aangeboden in de vorm van bijvoorbeeld muziek of dans. "Ik denk dat een groot deel van de oplossing is dat je weet waar je je ontspanning kunt vinden."

Achteloos

Ze maakt zich dan ook zorgen dat er nergens in het akkoord gerept wordt over kunst of cultuur. "Het is verworden tot een pion die achteloos verschoven en opgeofferd wordt, terwijl het de oplossing van zoveel huidige problematiek zou kunnen en moeten bespoedigen", vindt Lemereis.

"En dat terwijl je veel achteruitgang in taal en rekenen ziet. Onderzoek toont juist aan dat de taalvaardigheid enorm vooruitgaat als je een muziekinstrument bespeelt. Dus ik vind het oprecht een onhandige keuze dat de regering daar niets mee doet. Het zou veel meer winst opleveren om kinderen in de breedte ook op creatieve gebieden te stimuleren, het is onderdeel van de ontwikkeling van het brein."

Ster advertentie
Ster advertentie