Podium
NTR

El Sistema beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag

  1. Klassiekchevron right
  2. El Sistema beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag

Het alom bejubelde muziekonderwijs, El Sistema, wordt door jonge Venezolaanse vrouwen beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Dat meldt de Volkskrant.

De geruchten gingen al langer, maar de klachten zijn sinds kort mondiaal verspreid na een opiniestuk in de Washington Post.

Een bericht op Facebook bracht de kwestie eind april aan het rollen. Een voormalige El Sistema-leerling deed een boekje open over ‘walgelijke wezens die ervan houden jonge meisjes en adolescenten te bedriegen, misbruik makend van hun machtspositie en bekendheid’. Een andere jonge vrouw doet uit de doeken hoe een leraar haar kuste en zei dat haar hoboklank voller zou worden als ze durfde toe te geven aan haar seksuele verlangens. Op haar 15de werd ze door hem verkracht. Seksuele hofmakerij kwam vaak voor en meisjes betaalden de tol, vertelt een ander.

De Britse musicoloog Geoff Baker publiceerde al in 2014 een kritisch boek over El Sistema. Hij roept ook nu de wereld op om eindelijk eens te luisteren en actie te ondernemen.

El Sistema heeft nog niet op de beschuldigingen gereageerd.

Ster advertentie
Ster advertentie