Podium
NTR

Saxofonist en componist Wayne Shorter overleden

foto: EPA / Juan Herrero
  1. Klassiekchevron right
  2. Saxofonist en componist Wayne Shorter overleden

Wayne Shorter, Amerikaans saxofonist, componist en pionier in jazz en fusion, is op 2 maart in Los Angeles overleden. Dat melden internationale media. Hij schreef ook werken voor orkest, en een opera.

Shorters carrière besloeg meer dan een halve eeuw. In de jaren zestig kwam hij op als tenorsaxofonist en huiscomponist van Art Blakey's Jazz Messengers en het Miles Davis Quintet, twee van de belangrijkste combo's in de jazzgeschiedenis. Hij werd bekend om zijn specifieke klank van zijn spel op de tenor- en sopraansax. Later werd hij pionier in fusion, een stijl waarin jazz en inventieve popmuziek samenkomen. De door hem mede opgerichte band Weather Report werd wereldwijd bekend.

Een aantal van zijn in totaal meer dan 200 composities werden jazz standards, zoals 'Footprints'. Shorter mengde jazz en klassiek in zijn werken voor orkest, waarbij hij klassieke musici liet improviseren volgens een methode die hij zelf had ontwikkeld. Zijn stukken werden uitgevoerd door belangrijke Amerikaanse en Europese symfonieorkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest. Dat leverde hem erkenning op in Amsterdam: in 2007 kreeg hij de Concertgebouw Jazz Award. Shorters eerste opera, 'Iphigenia', op een libretto van Esperanza Spalding, ging in première in 2021.

Wayne Shorter is 89 jaar geworden.

Jazzkenner Edwin Rutten reageerde in Podium op Shorters overlijden. Beluister hieronder het gesprek.

Edwin Rutten over Wayne Shorter

Lees meer over Shorter in The New York Times

US jazz saxophonist and composer Wayne Shorter performs on July 18, 1986 in Nice.

foto: Christophe SIMON / AFP

Ster advertentie
Ster advertentie