Vrije Geluiden Sessies
VPRO

Irina Kulikova

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Klassiekchevron right
  2. Irina Kulikova

In Kasteel Groeneveld in Baarn speelt Irina Kulikova een aantal stukken die onlangs op twee verschillende albums zijn uitgebracht. Op ‘It’s All About the Touch’ staat het lievelingsstuk van iedere gitarist, ‘Asturias’ uit de ‘Suite Española’ opus 47 van de Spaanse componist Isaac Albéniz.

Video niet beschikbaar

- Isaac Albéniz: Suite Española No. 1, opus 47: No.5 Asturias (Leyenda)
- Mark van Overmeire: La Forêt no.1 Sous les arbres
- Mark van Overmeire: La Forêt no.3 Courant de cascade

De Suite Española opus 47 schreef Albéniz voor piano. In dit stuk probeerde de componist de flamenco gitaartechniek na te bootsen en het voetenwerk van een flamencodanser. Grappig eigenlijk dat het stuk door gitaristen is overgenomen en het door pianisten maar weinig wordt gespeeld.

Irina Kulikova, die als kindsterretje begon in haar geboorteland Rusland, reist al vanaf haar twaalfde over de wereld. “De vroege start van mijn muzikale carrière heeft me iets bijzonders geschonken. Muziek heeft me dicht bij de mensen van over de hele wereld gebracht.”

Naast een drukke concertpraktijk geeft Kulikova vele masterclasses en doceert ze aan diverse instellingen over de hele wereld. Mede door de lockdown besloot ze dit jaar een online academie te starten. Volgens Kulikova zit de klassieke gitaar in de lift, ze spreekt zelfs over een Gouden Eeuw.

In deze sessie speelt ze twee werken van de Belgische componist en gitarist Mark Van Overmeire (1968). Irina noemt Van Overmeire een verhalenverteller. Zijn muziek is een fantasierijke samensmelting van klassieke muziek, wereldmuziek, ambient en folk. In maart kwam de cd "La Forêt ~ Drie Rivieren” uit.

Ster advertentie
Ster advertentie