Soundtracks luisteren

Oscar voor de beste Original Score: Im Westen nichts Neues

foto: Netflix
  1. Klassiekchevron right
  2. Oscar voor de beste Original Score: Im Westen nichts Neues

Blijf op de hoogte van soundtracks uit de nieuwste films met onze Spotify-speellijst Nieuwe filmmuziek (klassiek), speciaal geselecteerd door NPO Klassiek. Iedere week voegen we nieuwe soundtracks toe! Lees hieronder verder over de nieuwste aanvullingen...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Im Westen nichts Neues (All Quiet on the Western Front)

De Duitse film Im Westen nichts Neues, te zien op Netflix, won de Oscar voor de beste Original Score in 2023. Het is een oorlogsfilm van het soort dat we vaker hebben gezien - maar dan gemaakt vanuit een Duits perspectief. De film is gebaseerd op de anti-oorlogsroman van dezelfde titel van Erich Maria Remarque uit 1928, een decennium na de beëindiging van de Eerste Wereldoorlog dus. Al in 1930 werd een Engelstalige verfilming gemaakt, en in 1980 verscheen ook een televisiefilm. Desondanks wilde de Duitse regisseur Edward Berger een derde verfilming maken, want, zo zegt hij: "Hoewel er al veel oorlogsfilms zijn gemaakt, laten maar weinig daarvan een Duits perspectief zien. Het perspectief van bijvoorbeeld Amerikanen of Engelsen is dat ze Europa hebben gered. De soldaten die terugkeerden naar het thuisfront, hoewel getraumatiseerd en psychisch aangetast, werden onthaald als helden en de oorlog werd deels ook gezien als iets om trots op te zijn. Voor ons was het precies het tegenovergestelde: in onze nationale psyche is er slechts ruimte voor schuldgevoel, afschuw en verschrikking als we terugdenken aan oorlog."

Al in de indrukwekkende openingsminuten wordt duidelijk dat dit geen heldhaftig oorlogsepos wordt, maar eerder een tragedie, gespeend van oorlogsheroïek. De gruwelijke oorlogsmachine in volle gang. Ondanks al die films lijken we er maar weinig van te leren, maar de huidige tijd doet beseffen dat er misschien wel nooit genoeg anti-oorlogscinema kan zijn.

De soms ronduit huiveringwekkende muziek is van Volker Bertelmann, ook bekend onder de artiestennaam Hauschka. "Geniale minimalistische muzikale composities van Volker Bertelmann", schrijft Omar Larabi terecht op deze website.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gerelateerde podcast

Nieuwe Filmmuziek Op 4

Nieuwe Filmmuziek Op 4

Filmomschrijvingen met dank aan Cinema.nl

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLER TIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan

Filmmuziek Top 200

De Filmmuziek Top 200 was een feest! Op donderdag 7 en vrijdag 8 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

🍿 Bekijk de lijst van 2024

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie