Soundtracks luisteren

Furiosa - stilte als machtig gereedschap in overweldigende actiefilm

foto: Warner Bros.
  1. Klassiekchevron right
  2. Furiosa - stilte als machtig gereedschap in overweldigende actiefilm

Blijf op de hoogte van soundtracks uit de nieuwste films met onze Spotify-speellijst Nieuwe filmmuziek (klassiek), speciaal geselecteerd door NPO Klassiek. Iedere week voegen we nieuwe soundtracks toe! Lees hieronder verder over de nieuwste aanvullingen...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Furiosa

Actiefilm van George Miller (Australië/​Verenigde Staten 2024). Je moet er van houden, maar zeker voor een jong publiek zal dit ‘filmspektakel van ongekend niveau’ (cinema.nl) een film zijn om van te smullen. Hoofdpersoon is de stoere, eenarmige Furiosa die we kennen uit de uitbundige, post-apocalyptische actiefilm Mad Max: Fury Road (2015). En nu heeft ze dus haar eigen film, waarin haar achtergrond uit de doeken wordt gedaan, een zogeheten origin-story. Via de krankzinnige Dementus komt ze bij tiran Immortan Joe terecht, terwijl ze ondertussen een steeds betere strijder wordt. Zoals Furiosa het stokje overnam van Mad Max, nam actrice Anya Taylor-Joy (Furiosa) het stokje over van Charlize Theron (Furiosa in Fury Road). Maar wat in deze ‘western op wielen’ gebleven is, zijn de extravagante uitdossingen, de continue ontploffingen en de eindeloze, maar telkens weer originele achtervolgingen.

De al net zo spectaculaire, of in elk geval uiterst energieke muziek is gemaakt door Tom Holkenborg (ook bekend als Junkie XL). Op NPO Radio 2 vertelde de componist dat het schrijfproces voor filmmuziek eigenlijk pas begint als de film er al is: 'Soms krijg je een script, soms een gesprek met de regisseur en soms krijg je de hele film al als eerste te ziens. Dat kan twee maanden duren, maar ook jaren.' Overigens maakte Holkenborg ook voor de vorige Mad Max-film al de muziek. En op de website deadline.com vertelt hij dat de muziek voor deze film volledig drijft op het karakter van de hoofdpersoon, wier leven en ontwikkeling we volgen tussen haar 8e en 18e levensjaar. Zo kreeg de muziek een perspectief vanuit wat grammaticaal ‘eerste persoon’ zou worden genoemd: je hóórt hoe Furiosa de wereld om zich heen ervaart. Opmerkelijk genoeg: ook juist stilte - als in ‘afwezigheid van muziek’ - wordt in deze film heel effectief gebruikt. ‘Stilte is een krachtig middel dat je als componist kunt inzetten’, aldus Holkenborg.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gerelateerde podcast

Nieuwe Filmmuziek Op 4

Nieuwe Filmmuziek Op 4

Filmomschrijvingen met dank aan Cinema.nl

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLER TIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan

Filmmuziek Top 200

De Filmmuziek Top 200 was een feest! Op donderdag 7 en vrijdag 8 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

🍿 Bekijk de lijst van 2024

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie