Inspiratie

5 tips om je eigen kerstkoor samen te stellen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. 5 tips om je eigen kerstkoor samen te stellen

Kerst is een mooie tijd om samen te zijn met familie en vrienden. Maar er zijn nog meer manieren om tijd door te brengen met nog meer mensen. Een zangdocente uit Amerika kwam met een gouden tip: stel je eigen kerstkoor samen! Verzamel medezangers uit de buurt of je kennissenkring, studeer kerstmuziek in en zing in zieken- of verzorgingstehuizen. Zo breng je niet alleen jezelf, maar ook anderen gezelschap en plezier. Hier 5 stappen op een rij!

1. Kies je locatie en de juiste avond

Als je zingend langs de deuren wilt gaan, kies dan een avond uit waarop veel mensen thuis zijn, bijvoorbeeld Kerstavond of het voorafgaande weekend. Als je van plan bent om in zieken- of verzorgingstehuizen te zingen, neem dan even contact op om te overleggen welke tijden geschikt zijn. Je kunt ook op een plein of in een winkelcentrum in je woonplaats zingen, maar check dan even of er geen grote evenementen gaande zijn.

2. Rekruteer zangers

Als er zangers zijn onder je familie of vrienden, dan heb je natuurlijk al een mooie basis voor een koortje. Maar vraag er gerust nog meer zangers bij! Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Zet een oproep op social media, verspreid leuke flyers in de buurt of hang posters op in de supermarkt en in scholen. Je hoeft trouwens niet per se een koor te verzamelen: als je een instrument speelt, kun je natuurlijk ook een instrumentaal ensemble vormen!

3. Kies de muziek

Natuurlijk is Joy to the World een van de liederen die je met je koor kunt instuderen en uitvoeren. Maar er zijn nog veel meer beroemde kerstliederen. Kies muziek die iedereen kent: dat maakt het leuk en makkelijk. Print de bladmuziek uit en stop het in snelhechters. Iedereen kan zijn of haar partij eventueel markeren voor de duidelijkheid.

4. Plan de repetities

Plan een aantal avonden waarop je met elkaar repeteert. Het maakt niet uit als niet iedereen steeds aanwezig kan zijn: het gaat tenslotte niet om een perfecte uitvoering, maar om het plezier in samen zingen en dat delen met anderen.

5. Neem thee en sjaals mee

Als je buiten gaat zingen, neem dan hete thee en sjaals mee. Zo blijft iedereen goed warm en krijgt niemand last van zijn stem.

Veel zangplezier!

Ster advertentie
Ster advertentie