Stemweek

De NPO Radio 4 Stembus - Dag 7

  1. Klassiekchevron right
  2. De NPO Radio 4 Stembus - Dag 7

De NPO Radio 4 Stembus rijdt door Nederland in de aanloop naar de Klassieke Top 400. En daar hoef je niets van te missen! Tijdens de stemweek van 2 t/m 9 oktober kun je de bus namelijk op de voet volgen in de radio-uitzendingen, in dit artikel en via Facebook en Instagram. Zo kunnen we klassieke muziek op afstand toch nog dichtbij brengen.

Heb je wat gemist van de dag? Geen zorgen. Op deze pagina delen we alle hoogtepunten van de dag. Ververs de pagina dus af en toe, want hij wordt gedurende de dag geupdate. Het is vandaag alweer de een-na-laatste dag dat de Stembus door het land rijdt, maar er is nog genoeg te zien! We trekken van Zeist, Naarden en Weesp naar Bussum en Groenekan en hop, door naar Den Haag en Rotterdam (bekijk de route).

Eerste stop: op bezoek bij de burgemeester van Zeist

Burgermeester Koos Janssen zoekt verbinding, rust en ruimte. En de muziek die dat ademt is Salut d'amour, de liefdesgroet van Edward Elgar.

Beluister het fragment:

Ontbijtgast: Koos Janssen

De Stembus gaat het Gooi in en naar een brouwerij in Naarden

Een beetje verregende Lex gaat langs bij bierbrouwer Alexander Plas in Naarden. Bier en muziek: het is een uitstekende combinatie. Alexander kiest 's ochtends bij het brouwen vaak voor Bach, een cantate bijvoorbeeld, of de Engelse suites, het liefst gespeeld door Ivo Pogorelich.

Beluister het fragment:

Klassieke start van de dag: Alexander Plas

Next stop: Weesp, waar Lex en Sander een verrassingsconcertje in petto hebben

In de parkeergarage van de Dichtershof in Weesp wil Lea Lucker de Vereniging van Eigenaren en alle buren verrassen met een concertje van harpist Annemieke IJzerman en alvtiolist Michiel Holtrop. Lea werd zo warm ontvangen in haar nieuwe woning, dat ze de mensen die haar helpen iets van onschatbare waarde wil geven: muziek, Après un rêve van Gabriel Fauré.

Beluister en bekijk het fragment:

Stembus: Lea Lucker met een verrassingsaubade voor haar buren

Michiel Holtrop en Annemieke IJzerman spelen Fauré.

Video niet beschikbaar

Een muziekles op de Katholieke Montessorischool in Bussum

Leerkracht Brit van Maanen brengt klassieke muziek in de klas! De kinderen uit haar groep weten Lex alles te vertellen over het stuk waar zij op willen stemmen, Peter en de Wolf van Prokofjev, zelfs welke instrumenten bij welke personages horen. Wat knap!

Beluister het fragment:

Stembus: muziek in de klas op de Katholieke Montessorischool in Bussum

Deze klas van de Katholieke Montessorischool in Bussum stemt op Prokofjevs Peter en de Wolf.

Op naar Den Haag (nog even blijven duwen, Sander...)

Het zit niet mee met al die modder!

Waar luister je: op bezoek bij houtbewerker Johan van der Wiel

In het dynamische hart van Den Haag ligt het atelier van meubelmaker, houtbewerker en kunstenaar Johan van der Wiel. De opera The fall of the house of Usher van Philip Glass, gebaseerd op een kort verhaal van Edgar Allan Poe, inspireerde hem tot het onderstaande kunstwerk. Hij vertelt Lex in detail hoe het tot stand kwam en waarom deze opera zijn stem krijgt voor de Klassieke Top 400.

Stembus: de favoriete luisterplek van houtbewerker Johan van der Wiel

Lex bewondert het kunstwerk van Johan van der Wiel

Video niet beschikbaar

Dichter Ester Naomi Perquin brengt Ravel en Dvořák samen

In het gedicht van Ester Naomi Perquin spreekt ze van Maurice Ravel. Haar stemtip is echter niet van Ravel, maar van Antonín Dvořák. Ontdek hoe dat zit!

Video niet beschikbaar

Dichter Ester Naomi Perquin

Morgen breekt alweer de laatste stemdag aan. Sander tourt dan samen met Carine door Noord-Brabant en Zuid-Holland. Tot morgen!

Ster advertentie
Ster advertentie